50 år efter det dramatiske attentat på Kurfürstendamm

Den tyske studenterleder Rudi Dutschke endte sine dage i Aarhus.

Rudi Dutschke med en tidstypisk påklædning og det karakteristiske engagement lysende ud af billedet. Foto: Erik Jepsen/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Jepsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er det 50 år siden, den tyske studenterleder Rudi Dutschke blev skudt ned på Kurfürstendamm i Vestberlin af en ung højreekstremist.

Dutschke var født og opvokset i Østtyskland, men flygtede til Vestberlin et par dage før Murens opførelse i august 1961. Han begyndte at studere sociologi og filosofi på Freie Universität Berlin, mens han blev mere og mere involveret i tidens studenterbevægelse og kampen mod Vietnam-krigen.

11. april 1968 foran en studenterforening i det centrale Berlin råbte den unge arbejdsmand Josef Bachmann »beskidte kommunistsvin!« efter Dutschke og skød ham to gange i hovedet og én gang i skulderen. Dutschke overlevede kun med nød og næppe efter en langvarig operation.

Bachmann blev idømt syv års fængsel og begik selvmord i fængslet.

Til Aarhus »to timer fra den tyske grænse«

Efter et kortere ophold i Storbritannien flyttede Dutschke med sin familie til Danmark, nærmere bestemt Aarhus, hvor professor Johannes Sløk havde tilbudt ham et job på universitetet.

På Aarhus Universitet var studenteroprøret nået dybt ind i den marxistiske og kapitallogiske periode, og Dutschke skændtes ofte og gerne med folk som blandt andre lektor Hans-Jørgen Schanz.

I 1970erne fandt han et hjemsted i den fremspirende grønne bevægelse og var også med, da partiet Die Grünen blev stiftet i Vesttyskland, og da de store demonstrationer mod atomkraften skulle organiseres.

Rudi Dutschke led dog stadig under følgerne af attentatet, og juleaften 1979 døde han i sit badekar under et epileptisk anfald.