5 ting vi lærte af Demokraternes første tv-debat

Demokraternes kandidater til præsidentposten tørnede for første gang sammen i en tv-debat. Her er nogle af debattens højdepunkter.

Fra venstre ses tidligere senator Jim Webb, senator Bernie Sanders, tidligere udenrigsminister Hillary Clinton, tidligere guvenør i delstatenn Maryland Martin O'Malley og tidligere guvenør af Rhode Island Lincoln Chafee. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCY NICHOLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Favoritterne i topform

Favoritten til posten som Demokraternes præsidentkandidat er stadig favorit oven på nattens duel i Las Vegas.

The Huffington Post beskriver debatten under overskriften »Clinton crushes it«, mens CNN betegner Hillary Clintons fremtoning som »selvsikker«, »passioneret« og fremhæver hende som duelles klare vinder.

Senator Bernie Sanders, som vurderes til at være Clintons største udfordrer til posten, får dog også ros.

»Det her handlede kun om Bernie Sanders og Hillary Clinton,« lyder det eksempelvist fra BBCs politiske kommentator, der understreger, at duellens tre øvrige demokrater - tidligere Maryland-guvernør Martin O'Malley, tidligere senator Jim Webb og Lincoln Chafee, der er tidligere guvernør for Rhode Island -  måtte kæmpe for at slå igennem.

Berlingskes korrespondent i Washington konstaterer ligeledes, at Hillary Clinton er langt foran på point.

»Vinderen er Hillary. Sanders klarede sig med få undtagelser bestemt ok. Engageret og med den skarphed omkring Wall Street og Goldman Sachs, som han har vundet meget på. Han kiksede på våbenkontrol. Men det er så det. Han skal nok gå rent ind i mange amerikanske hjem. Men Hillary vandt. Webb og Chafee klarede sig elendigt. O'Malley i perioder fint, men har en tung fortid i Baltimore,« lyder det fra Kristian Mouritzen.

Sanders træt af at høre om Clintons »damn« e-mails

Aftenens største bifald faldt, da Sanders tog en »politisk kugle« for Hillary Clinton. Debatten drejede over på Clintons meget omtalte e-mailsag om hendes brug af en privat e-mailadresse under tiden i Udenrigsministeriet.

Hun erklærede sig klar til at svare på alle spørgsmål i sagen, men understregede, at hun ville foretrække at diskutere folkets problemer.

Sanders gav hende ret, da amerikanerne efter hans mening er »sick and tired« af at høre om de »damn« e-mails.

En grinende Hillary Clinton takkede Sanders for den melding.

Mere politik, mindre person-fnidder

Hvor Republikanernes debatter i høj grad har båret præg af personangreb, one-liners, og hvad frontløberen Donald Trump har haft at sige om mange af sine rivaler, var Demokraterne mere interesseret i at diskutere politik.

Washington Post bemærker, at der endda var meget mere engagement i Demokraternes tv-duel end forventet. Kandidaterne kom omkring et bredt politisk spektrum fra klimaspørgsmålet, uddannelse, immigration til terrorisme og tidens største trusler mod USA.

Clinton skyder skarpt med våbenlov

Clintons største angreb på Sanders kom, da hun svarede »no, not at all« på spørgsmålet om, hvorvidt Sanders er hård nok, når det gælder våbenkontrol.

Hun kritiserede Bernie Sanders for tidligere at have stemt imod restriktioner mod brugen af våben og svor, at hun selv ville gå hårdere til værks.

Bernie Sanders angreb omvendt Hillary Clinton med en kritik af hendes støtte til en »no-fly zone« over Syrien, da det efter hans mening vil skabe »seriøse problemer«. Clinton fik også kritik for at have støttet Irak-krigen.

Demokraterne er vilde med Danmark

Bernie Sanders betegnede USAs økonomi som »kasino-kapitalisme«, hvor mere end halvdelen af indtægterne går til den rigeste procent af befolkningen. Som alternativ har han i flere år talt godt om den danske velfærdsmodel og hev endnu en gang Danmark frem som det gode eksempel.

»Vi bør se til Danmark, Norge og Sverige, og hvordan de har skabt et samfund til gavn for den arbejdende del af befolkningen,« sagde han ifølge Reuters, da han blev spurgt til sit ståsted som »demokratisk socialist«.

Clinton svarede tilbage med udtalelsen:

»Når jeg tænker på kapitalisme, tænker jeg på alle de små virksomheder, vi har været med til at starte, fordi vores folk har haft mulighederne for at gøre sådan og skabe gode liv for deres familier. Det vil være en kæmpe fejl, hvis vi vender ryggen til det, der har bygget den mest betydelige middelklasse i historien. (...) Vi er ikke Danmark. Jeg elsker Danmark. Men vi er altså USA«.