5. januar advarede FBI om muligheden for »krig«: »Hvorfor informationerne ikke nåede ud, har jeg ikke et godt svar på«

Loyale Trump-tilhængere har ihærdigt argumenteret for, at den antifascistiske bevægelse Antifa stod bag stormløbet mod Kongressen 6. januar. Men nu afviser FBI beskyldningerne og stempler angrebet som »indenlandsk terrorisme«. FBI oplyser yderligere, at de på forhånd advarede flere politienheder om muligheden for vold 6. januar.

Siden 6. januar har FBI gransket videomateriale, vidneafhøringer og alskens dokumentation for at afgøre, hvad der skete, da det lykkedes for Trump-tilhængere at bryde ind i den amerikanske kongresbygning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Edelman/AFP/Ritzau Scanpix

Den 5. januar udsendte FBI en rapport til alle relevante politienheder med en klar advarsel. FBI havde i ugerne forinden opsporet »en stor mængde information« om mulig »vold« og »krig« mod Kongressen.

Og »krig« kom der, da flere hundrede oprørere brød ind i Kongressen og jagtede kongresmedlemmer. Hvorfor politiet ikke var bedre orienteret trods FBIs vurdering, havde FBI-direktør Christopher Wray ikke et godt svar på, da han tirsdag amerikansk tid skulle svare på spørgsmål fra Senatets retskomité.

»Hvorfor informationerne ikke nåede ud til alle i de forskellige afdelinger, har jeg ikke et godt svar på,« sagde han.

Det skriver flere medier. Blandt andet NBC News.

FBIs direktør, Christopher Wray, under tirsdagens høring i Senatet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

Siden 6. januar har FBI gransket videomateriale, vidneafhøringer og alskens dokumentation for at afgøre, hvad der skete, da det lykkedes for Trump-tilhængere at bryde ind i den amerikanske kongresbygning.

Nu er de første konklusioner klar. Ifølge FBI-direktøren er der ingen tvivl om, at angrebet hører ind under, hvad der betragtes som »indenlandsk terrorisme«.

»Desværre var 6. januar ikke en isoleret begivenhed. Problemet med indenlandsk terrorisme har spredt sig over hele landet i lang tid nu. Og problemet forsvinder ikke lige foreløbig,« sagde Christopher Wray under høringen.

Antallet af sager med indenlandsk terrorisme er vokset fra 1.000 sager i 2019 til 2.000 i 2020.

Siden optøjerne har der i nogle højreorienterede kredse gået rygter om, at den antifascistiske bevægelse Antifa stod bag angrebet. Men de rygter bliver afvist af Christopher Wray:

»Hidtil har der ikke været noget bevis for, at anarkistiske voldelige ekstremister eller folk, der er tilhængere af Antifa, havde forbindelse til optøjerne 6. januar.«

Undersøgelserne og efterforskningen efter optøjerne er fortsat i gang. Blandt andet forsøger FBI at lokalisere en oprører, der sprøjtede det, der formodes at være et kemisk produkt, mod politiet. FBI vurderer, at det er en del af forklaringen på, at politibetjenten Brian Sicknick kollapsede og efterfølgende mistede livet.

I alt er 300 personer blevet anholdt i forbindelse med optøjerne.