45.000 dør i USA af mangel på sygesikring

Tæt ved 45.000 amerikanere dør hvert år, fordi de ikke har en sygesikring og derfor ikke bliver behandlet.

I nærheden af 45.000 mennesker i USA dør hvert år, fordi de ikke har en sygesikring og derfor ikke har råd til at få en relevant behandling for sygdom eller lidelse. Det viser en undersøgelse fra Harvard Medical School.

Voksne amerikanere på 64 år og derunder, som ikke har en sygesikring, har 40 procent større risiko for at dø af sygdomme end dem, der har en sygesikring.

Analysen kommer midt i en intens debat om en reform af USA's sundhedssystem, hvor præsident Barack Obama ønsker en ordning, hvor alle amerikanere har en eller anden form for sygesikring.

- Vi mister amerikanere hver eneste dag på grund af manglende handling. Vi mister flere end ved drab og færdselsulykker tilsammen, siger David Himmelstein, professor ved Harvard og medforfatter til undersøgelsen.

Der er tale om en dramatisk stigning af dødsfald på grund af manglende sygesikring i forhold til en lignende undersøgelse i 2002. Da blev det anslået, at der årligt døde 18.000 amerikanere, fordi de ikke havde en sygesikring til at betale for behandling.

/ritzau/Reuters