42 våben, tusindvis af patroner og 59 døde: Det ved vi om masseskyderiet i Las Vegas

Der er fortsat en række ubesvarede spørgsmål om masseskyderiet Las Vegas. Berlingske giver dig overblikket over, hvad der er kommet frem i sagen indtil nu.

Personer flygtede fra musikfestivalen i Las Vegas, da skuddene faldt natten til mandag dansk tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID BECKER

Masseskyderiet

Skyderiet i Las Vegas fandt sted omkring kl. 22 lokal tid søndag aften, hvorefter de første meldinger om skyderiet når frem til det lokale politi.

 • Fra sit hotelværelse på 32. etage på The Mandalay Bay Hotel skød gerningsmanden Stephen Padddock ned mod deltagerne ved musikfestivalen Route 91 Harvest Festival, der var i gang på den anden side af Las Vegas berømte gade The Strip.
 • I alt er 59 mennesker døde og over 500 såret, lyder den foreløbige opgørelse. Hospitalerne i delstaten Nevada har opfordret folk til at donere blod.
 • Det er det værste masseskyderi i moderne amerikansk historie. Hidtil var sidste års skyderi på natklubben Pulse i Florida det mest dødelige med 49 dræbte.
 • Der er efterfølgende blevet fundet 23 skydevåben og hundredvis af patroner på hotelværelset. Blandt våbnene var et automatgevær af typen AR-15, der ligner militærets M16 rifler, skriver The New York Times.
 • Derudover er der fundet 19 skydevåben i Stephen Paddocks hjem i Mesquite 130 kilometer derfra. Han havde altså ikke mindre end 42 skydevåben. Dertil havde han flere tusinde patroner og sprængstoffer, og i hans bil er der fundet flere kilo ammoniumnitrat, som findes i gødning, men også kan bruges til fremstilling af sprængstoffer.
 • Et øjenvidne har forklaret til ABC News, at det lød som om, at der blev affyret tusind skud. »Jeg vendte mig om, og folk begyndte at løbe (..) »Jeg anede ikke, hvor det kom fra, eller hvor jeg skulle løbe hen,« lød beretningen.
 • Cirka halvanden time efter, at politiet fik de første meldinger om skud, fandt specialstyrker frem til Stephen Padddocks hotelværelse.

Gerningsmanden

De amerikanske myndigheder har udpeget den 64-årige pensionerede revisor Stephen Paddock som gerningsmanden. I begyndelsen fremgik det i flere medier, at politiet dræbte ham, da de stormede mandens hotelværelse. Efterfølgende er det kommet frem, at manden tog sit eget liv, da specialstyrkerne stormede værelset. Ifølge nogle medier skød manden først gennem den lukkede dør imod politiet. Siden er der kommet en række detaljer frem om manden, men det er dog fortsat usikkert, hvilket motiv han har haft.

 • Den 64-årige Stephen Paddock boede i byen Mesquite i delstaten Nevada, der ligger omkring 130 kilometer fra spillebyen Las Vegas. Her boede han sammen med sin 62-årige kæreste, Marilou Danley, der mandag var efterlyst af politiet. Hun var imildertid i udlandet, da angrebet fandt sted.
 • Hjemmet i Mesquite blev ransaget mandag morgen lokal tid. Han har yderligere en ejendom i Nevada i yderkanten af Reno, som også skal ransages.
 • Stephen Paddock checkede ind på The Mandalay Bay Hotel torsdag, og siden har han ifølge sheriffen i Las Vegas, Joseph Lombardo, slæbt ti kufferter op på sit værelse på 32. sal.
 • Myndighederne havde ikke forudgående kendskab til Stephen Kaddock. »Jeg ved ikke, hvordan det kunne have været forhindret,« har sheriffen sagt ifølge CNN. Mens hans far var en en voldelig bankrøver.
 • Det lokale medie Palm Beach Post har talt med Stephen Paddocks tidligere nabo, der beskriver gerningsmanden som »meget tillidsfuld«.
 • I løbet af mandagen udtrykte gerningsmandens bror, Eric Paddock, overraskelse over, at hans nu afdøde bror ifølge politiet står bag et masseskyderi: »At han var i besiddelse af den slags våben er bare…hvor i helvede fik han automatiske våben fra? Han har ingen militær baggrund eller sådan noget. Han er bare en fyr, som boede i et hus i Mesquite og kørte ned og spillede i Las Vegas,« sagde broderen i et interview med CBS News.
 • Samtidig har broderen fortalt, at gerningsmanden Stephen Paddock ikke havde religiøse eller politiske tilhørsforhold.
 • Nyhedsbureauet AP har desuden beskrevet, at Stephen Paddock ejede flere udlejningsejendomme, var indehaver af en udløbet pilotlicens, og at han godt kunne lide gambling.

Motivet

Det er endnu sparsomt med informationer om, hvilke motiver der kan ligge til grund for angrebet.

 • Den militante islamiske terrororganisation Islamisk Stat har meldt ud, at gerningsmanden forinden angrebet konverterede til islam, og terroroganisationen tager samtidig skylden for angrebet. En talsmand for FBI har ifølge The Guardian afvist påstanden. Myndighederne har ikke hidtil under efterforskningen fundet oplysninger om en konverering eller forbindelse til radikale, religiøse bevægelser, lyder det.
 • Ifølge CNN har sheriffen i Las Vegas, Joseph Lombardo, sagt, at man ikke kalder masseskyderiet for terrorisme endnu: »Vi må først fastslå, hvad hans motivation var,« har han sagt ifølge mediet.
 • Myndighederne mener, at gerningsmanden handlede på egen hånd.

Kilder: CNN, The Guardian, New York Times, ABC News, Palm Beach Post og Ritzau.