40.000 år gammelt ulvehoved dukket op i Rusland – pelsen er stadig blød

En steppeulv, der levede under istiden, er blevet fundet i Rusland, hvilket aldrig er sket før. Hovedet er intakt, og en gruppe forskere fra flere lande arbejder nu på at få så meget information som muligt ud af det ældgamle hoved.

RUSSIA-PALEONTOLOGY
Et historisk fund af et hoved fra en ulv, der levede for 40.000 år siden, har gjort forskerne ellevilde. De undersøger nu, hvordan den gamle ulveart er forbundet med de ulve, der lever i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Sidste sommer gik en mand langs Yana-floden i den russiske republik Sakha og ledte efter stødtænder fra en mammut. Det, han fandt, var om end endnu større.

Den lokale mand, der hedder Pavel Efimov, fandt et mumificeret ulvehoved, der dukkede op i flodbredden, gemt væk under sneen.

Pavel Efimov tog hovedet med sig og afleverede det til republikken Sakhas videnskabsakademi, hvor en gruppe forskere undersøgte ulvehovedet.

Det viste sig, at hovedet stammer fra en 40.000 år gammel steppeulv, der levede under istiden samtidig med mammutter, urokser og europæiske sabelkatte. Ulven er af en art, der uddøde for 20.000 til 30.000 år siden, og ifølge forskere er der aldrig tidligere gjort sådan et fund.

»Der findes utallige prøver fra ulvene i form af knogler, tænder og lignende, men dette er det første frosne lig af en voksen ulv, der nogensinde er blevet fundet,« fortæller svenske Love Dalén, der er en af de palæontologer, der skal undersøge ulvehovedet.

Det ældgamle hoved er 40 centimenter langt og fuldkommen intakt. Ulven snerrer endda stadig. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO.

Hovedet er 40 centimeter langt, og ulven var dermed langt større end de ulve, vi har i dag, hvis hoveder kan måles til cirka 25 centimeters længde. Det menes, at hovedet stammer fra en fuldvoksen ulv, der var mellem to og fire år, da den døde. På grund af den iskolde permafrost er ulvens ører, tænder, hjerne og tunge fuldkommen intakt – den tykke pels er endda stadig blød.

Det er fortsat uklart, hvordan ulvens hoved blev delt fra kroppen. En mulighed er, at et menneske har skåret hovedet af den. Forskerne mener dog, at den forklaring er usandsynlig, og der er da på nuværende tidspunkt heller ingen indikationer på dette. Andre og mere sandsynlige forklaringer kunne ifølge forskerne være, at ulvens krop ikke har været dækket af permafrosten og dermed er blevet nedbrudt, eller at ændringer i permafrosten i løbet af de mange tusinde år har ført til, at liget er blevet delt i flere stykker.

Forskerne, der blandt andet kommer fra Sverige, Japan, Rusland og USA, vil nu undersøge ulvens DNA, pels og kranium. De arbejder på en digital model af ulvens hjerne og kranium og er samtidig i færd med at udskifte vand og fedt fra hovedet med plastic for at hindre forfald og gøre det muligt at undersøge ulvehovedet, uden at det behøver være frossent.

Målet er at finde ud af, om den uddøde ulveart i sin tid parrede sig med nutidens moderne ulve, og om den gamle slægt manglede genetiske tilpasninger, der i sidste ende kostede den livet.