40 syersker besvimede på dansk modebrands fabrik - må kun spise én gang på 12 timer

Den danske tøjproducent Bestseller producerer varer på fabrikker, hvor omkring 40 syersker er besvimet. Den nye videoteknologi kom igen i fokus under søndagens kamp mellem Cameroun og Tyskland ved Confederations cup og så måtte valghandlingen i Albanien forlænges med en time på grund af lav valgdeltagelse. Få nattens tre vigtigste historier fra udlandet lige her.

Danske Bestseller producerer varer på fabrikker i Cambodia, hvor omkring 40 syersker er besvimet. Billedet her er dog et arkivfoto. REUTERS/Aly Song Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

40 syersker besvimede på dansk modebrands fabrik

Den danske tøjproducent Bestseller producerer varer på fabrikker, hvor omkring 40 syersker er besvimet.

En bluse, et par bukser eller sko fra Bestseller, Puma, Asics, Vans, North Face eller Nike er formentligt at finde i stort set hvert eneste klædeskab.

Men på tekstilfabrikkerne i Cambodja, hvor en del af tøjet bliver produceret, arbejder syerskerne under så dårlige forhold, at flere end 500 syersker de seneste seks måneder er besvimet og indlagt på hospitaler.

Det skriver DanWatch og det britiske medie The Guardian, som har besøgt en række fabrikker i Cambodja, herunder en fabrik hvor det danske modebrand Bestseller får produceret tøj.

Nogle af de syersker, der har fået ildebefindende eller har mistet bevidstheden, imens de var på arbejde på tekstilfabrikkerne, siger til medierne, at de føler sig udmattede, svage og konstant sultne på arbejde.

Det er blandt andet fordi, de kun må spise én gang i løbet af en 10-12 timers arbejdsdag.

Én af syerskerne fra en fabrik, der producerer for Bestseller, siger:

»Jeg er sulten det meste af dagen, så nogle gange gemmer jeg en snack i mit tøj, men det er ikke tilladt at tage snacks med ind. Hvis nogen bliver opdaget, kan de blive fyret«

Modebrandet Bestseller begyndte at producere på fabrikken i 2015, hvor de ved et første besøg på fabrikken påpegede "forhold, der skulle udbedres, inden vi kunne indgå i et samarbejde".

Det oplyser Bestsellers kommunikationschef, Jesper Stubkier.

Han fortæller, at Bestseller selv tilfældigvis var til stede på fabrikken i februar 2017 under en hændelse, hvor flere besvimede, fordi der opstod en paniksituation i forbindelse med en brand på et lagerrum.

Ifølge Bestsellers samtaler med arbejderne under opfølgningsbesøg nogle uger efter var cirka 40 besvimet, og 12 blev kørt på hospitalet.

»Det er vigtigt at pointere, at vi altid er i løbende dialog med vores leverandører og besøger dem ofte for at leve op til kravene,« siger Jesper Stubkier til Ritzau.

»Men når der så alligevel sker hændelser som den her, så er det jo selvfølgelig beklageligt. Men det vigtigste er, at vi tager hånd om situationen«

Bestseller har besøgt fabrikken flere gange siden for at tjekke op på brandsikkerhed og gennemført brandøvelser.

Spørgsmål: Er det stadig forsvarligt at få produceret tøj på de her fabrikker?

»Det er det helt sikkert. Det kan altid blive bedre, men helt grundlæggende står vi inden for den indsats, vi gør, og på forholdene på fabrikkerne, ellers indgår vi ikke samarbejde med dem«

/ritzau/

Dommeren Wilmar Roldan og videodommer-systemet bragte sig søndag igen-igen i fokus, da Ernest Mabouka fra Cameroun fik et rødt kort i Confederations Cup-kampen mod Tyskland. AFP PHOTO / Patrik STOLLARZ Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRIK STOLLARZ.

Videodommer giver rødt kort til forkert spiller

Den nye videoteknologi kom igen i fokus under søndagens kamp mellem Cameroun og Tyskland ved mini-VM.

Dommerens nye videohjælpemiddel kom igen i fokus, da Tyskland søndag mødte Cameroun ved Confederations Cup.

Den colombianske dommer på banen, Wilmar Roldán, gav Camerouns Sebastien Siani et gult kort for en forseelse mod Tysklands Emre Can. Men problemet var bare, at det ikke var Siani, der havde begået forseelsen.

Efterfølgende så dommeren situationen igennem på video, men det blev det ikke meget bedre af, for det medførte, at Siani fik det røde kort i stedet for det gule.

Det var først, da de colombianske spillere insisterede på, at dommeren tog videoteknologien i brug endnu en gang, at Ernest Mabouka, der havde begået forseelsen, fik tildelt det røde kort i stedet for Siani.

Den camerounske landstræner, Hugo Broos, havde efterfølgende svært ved at blive klog på, hvad der var sket.

»Alle er forvirret - inklusiv mig,« siger han ifølge Reuters.

»Først så jeg et gult kort, så var det et rødt kort, så kom han (dommeren, red.) ud til juryen på sidelinjen, så gik han ind på banen igen, så gav han det røde kort til en anden spiller, så lad være med at spørge mig, hvad der skete,« siger træneren.

Det er ikke første gang i turneringen, at videoteknologien har været i fokus. Den er blandt andet blevet beskyldt for at ødelægge spillets flow på grund af flere spilstop.

Teknologien bliver afprøvet under Confederations Cup med henblik på at se, om det er noget, der skal benyttes fremadrettet.

Tyskland vandt kampen 3-1 og er klar til semifinalen.

/ritzau/

Edi Rama, fra Albaniens regerende socialistparti, ser ud til at genvinde magten i landets parlament. Valghandlingen måtte dog forlænges med en time, fordi så få mennesker havde sat deres kryds. AFP PHOTO / STRINGER Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER.

Albaniens regerende socialister står til sejr ved valg

Valghandlingen i Albanien måtte forlænges med en time på grund af lav valgdeltagelse.

Albaniens regerende socialistparti ser ud til at vinde søndagens parlamentsvalg. Partiet får mellem 45 og 49 procent af stemmerne, viser en valgstedsmåling.

Det største oppositionsparti, Det Demokratiske Parti, får op mod 34 procent af stemmerne, viser målingen fra det italienske analysefirma IPR ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Lidt tidligere på aftenen blev det oplyst af myndighederne, at valget ville blive forlænget med en time på grund af den ringe valgdeltagelse.

»Socialistpartiet kan have vundet flere end 71 pladser, men det er stadig en måling og ikke det endelige resultat,« lyder det fra IPR. Parlamentet har 140 medlemmer.

Holder det stik, kan den 52-årige premierminister, Edi Rama, se frem til en ny periode som regeringschef.

Lulzim Masha, den 43-årige leder af Det Demokratiske Parti, blev ikke belønnet for sit løfte om at skabe en "Ny Republik". Den omhandlede blandt andet en økonomisk reform, skattelettelser og støtte til landbruget.

Han blev heller ikke belønnet for, at han er en stor beundrer af USA's præsident, Donald Trump.

Det Demokratiske Parti beskyldte under valgkampen premierministeren for at have forbindelser til organiseret kriminalitet.

De beskyldte ham også for at omdanne staten til et apotek. Det var en henvisning til Albaniens lukrative men ulovlige handel med hash.

Valget blev set som en prøve på, hvor entusiastisk Albanien er efter at blive medlem af EU.

De to store partier gik efter et flertal for at kunne gemmeføre en række retsreformer. De er afgørende for, at landet en dag kan blive medlem af EU.

/ritzau/Reuters