40 år: Hun brænder for journalistikken – med en sang på læben

Ida Ebbensgaard er Berlingskes engagerede udlandsredaktør med rod i højskoletraditionen.

Ida Ebbensgaard kan både spejle vagtelæg og synge fra højskolesangboen. Foto: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Ida Ebbensgaard får ofte ild i øjnene. Når verden forandrer sig. Når emnet er vigtigt. Når en diskussion er nødvendig at tage. For Ida Ebbensgaard, 40 år 19. marts, brænder for sit job som udlandsredaktør på Berlingske, så ingen kan være i tvivl.

Og hun brænder ikke mindst for, at hendes hold af dygtige udlandsjournalister har det godt og leverer stærk journalistik. Der er mange ledere, som siger, at de elsker at få et hold til at fungere. For Ida er det ikke en floskel. Det er en stor del af hendes drivkraft. Derfor fik hun også på kort tid hele udlandsredaktionen med sig, da hun begyndte som udlandsredaktør på Berlingske for snart halvandet år siden, og hun tog hurtigt redaktionen til nye digitale højder, som er afgørende for den journalistiske tid, vi lever i.

Ida Ebbensgaard vil gerne drive forandring. Det begyndte tilbage i hendes tid som ung journalist, da nu afdøde chefredaktør Tøger Seidenfaden tog hende ind som en af dem, der skulle være med til at redefinere dagbladet Politiken. Og det fortsatte, da hun som pressechef for klimaminister Connie Hedegaard (K) arbejdede Solen sort for klimafremskridt.

Ida Ebbensgaard er opvokset på Fyn. Her lærte hun at lave vagtelspejlæg i køkkenet på Falsled Kro, og hun fik et nært forhold til Grundtvig og højskoletraditionen.

Familien på højskole

Vigtige møder på udlandsredaktionen begynder derfor gerne med en sang fra Højskolesangbogen. Hun har selv været elev på Testrup Højskole og ansigt på en kampagne for at få flere unge til at vælge et højskoleophold. Hver sommer er det fast tradition, at hun sammen med sin mand, Lars, og børnene Nina og Uffe tilbringer en sommerferieuge sammen med vennerne på højskole. For ånd er vigtigt at bringe videre, mærker man tydeligt på Ida. Både i forhold til hendes børn, venner og kollegerne på Berlingske, med hvem hun gerne deltager i diskussionerne om, hvad det vil sige at være et moderne, dannet menneske.

Journalistikken er blevet Ebbensgaards levevej, der har bragt hende fra Politiken over DR til Berlingske. Hun var i årene 2012-2017 medlem af Cavling-komiteen, heraf det sidste år som formand. Et naturligt embede for Ida Ebbensgaard fordi hun – selvfølgelig – brænder for journalistik af højeste kvalitet.