39 dræbt på natklub: Derfor er terror blevet hverdag i Tyrkiet

Trods øget beredskab og konkrete advarsler om forestående terrorangreb, lykkedes det alligevel en mand at dræbe mindst 39 personer på en natklub i Istanbul

Den tyskiske kystvagt patruljerer området omkring natklubben Reina, der nytårsnat var udsat for et angreb, hvor 39 personer mistede livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: UMIT BEKTAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: På en overvågningsvideo ses en sortklædt mand åbne ild på gaden uden for natklubben Reina i Istanbul. Han skyder sig herefter adgang til natklubben, hvor han, og muligvis andre medskyldige, ifølge de tyrkiske myndigheder dræber mindst 39 personer og sårer 62.

Endnu en gang bliver Tyrkiet ramt af terror. Selvom gerningsmanden stadig er på fri fod, og ingen grupper på nuværende tidspunkt har taget ansvar for angrebet, står det klart, at Tyrkiet i stigende grad er blevet et terrormål i løbet af de seneste to år.

Siden 2015 er Tyrkiets forhold til både Islamisk Stat og den kurdiske terrororganisation PKK, blevet forværret. Fredsprocessen med PKK brød officielt sammen efter det tyrkiske valg i juni 2015, og siden Tyrkiets militære offensiv i de østlige og fortrinsvis kurdiske dele af Tyrkiet, har begge parter stået i en krigslignende situation. I samme tidsperiode er Tyrkiets forhold til Islamisk Stat gået fra at være en tålt venskab baseret på fælles interesser, til at være direkte krig.

Tyrkiets militære offensiv i det nordlige Syrien, der har til mål at oprette en sikkerhedszone langs den tyrkiske grænse, er nået frem til byen al-Bab, der kontrolleres af Islamisk Stat. Siden august 2016, hvor den tyrkiske offensiv startede har IS trukket sig ud af mindre byer og gjort det muligt for Tyrkiet at erobre byerne uden kamp. Men i al-Bab kæmper Islamisk Stats jihadister som de gør i Raqqa og Mosul. Det har i løbet af den seneste uge givet anledning til høje dødstal blandt de tyrkiske soldater, IS-jihadister og al-Babs civile befolkning.

Hvis der stadig var en anelse forståelse mellem Islamisk Stat og Tyrkiet efter offensivens start i det nordlige Syrien i august 2016, eksisterer den med sikkerhed ikke længere efter angrebet på al-Bab. Tyrkiet og Islamisk Stat er blevet dødsfjender, og IS har på det seneste opfordret direkte til at angribe mål i Tyrkiet.

Tyrkiets problem er, at både PKK og Islamisk Stat er blevet en del af Tyrkiet. PKK har forholdsvist let ved at operere i Tyrkiet, fordi terrororganisationen gør brug af et lokalt kurdisk netværk.

Det samme gælder Islamisk Stat, med den undtagelse, at mange IS-jihadister i Tyrkiet ikke har tyrkisk statsborgerskab. Indtil 2015 var Tyrkiet transitland for IS-jihadister på vej til og fra Syrien. Mange af dem opholder sig stadig i Tyrkiet, og ifølge de tyrkiske myndigheder er der mellem 3000-5000 IS-jihadister i Tyrkiet. Foruden dem, er der mange, som ikke har været i Syrien, men som støtter Islamisk Stats ideologi. Der er også stadig mellem 2-3 millioner syriske flygtninge i Tyrkiet. Det betyder, at også IS har et omfattende netværk i Tyrkiet, og derfor også er i stand til at planlægge og udføre terrorangreb uden at blive infiltreret af de tyrkiske myndigheder.

Nattens angreb på natklubben i Istanbul og attentatet mod den russiske ambassadør i december 2016, er netop eksempler på, at de tyrkiske myndigheder ikke har mulighed for at dæmme op for alle terroranslag. Men det er også eksempler på sikkerhedssvigt i en tid, hvor de tyrkiske myndigheder ved, at landet er prioriteret mål for mindst to slagkraftige terrororganisationer. Gerningsmanden i attentatet mod den russiske ambassadør blev selv skudt på stedet, men først efter nogle minutter. Det var et hul i sikkerheden, at han overhovedet kunne skaffe sig adgang til ambassadørens tale og være bevæbnet. Og det var et hul i sikkerheden, at han først blev neutraliseret efter forholdsvis lang tid.

Ved nattens angreb i Istanbul vidste de tyrkiske myndigheder, at natklubber, hvor store mængder af tyrkere og udlændinge samles, ville være mål for terror. Trods det, var det stadig muligt for gerningsmanden at åbne ild på gaden, trænge ind i natklubben, sprede terror, og herefter at undslippe.

Gerningsmanden vil blive fanget, og muligvis dræbt, men med nattens angreb har Tyrkiet vist, at landet er meget sårbart over for terrorangreb, fordi terroren i de fleste tilfælde kommer indefra. Om det så er fra Tyrkiets kurdiske grupper, eller Islamisk Stat.