38 massegrave fundet i uroplaget afrikansk land

700 turister evakueret fra Sicilien under skovbrand. Donald Trump afviser al kendskab til russermøde. FN finder 38 massegrave i DRCongo. Få overblikket over nattens nyheder her.

Mindst 80 massegrave er nu blevet fundet i Kasai-regionen, hvor der har været en stor stigning i volden mellem sikkerhedsstyrker og en stammemilits. Kranierne her menes at stamme fra nylige kampe i provinsen mellem regeringshæren og Kamuina Nsapu-militsen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN finder 38 massegrave i DRCongo

FN har sandsynligvis fundet 38 massegrave i DRCongo i den centrale dele af det uroplagede land.

Opdagelsen er gjort i Kasai-regionen, oplyser FN onsdag.

Mindst 80 massegrave er nu blevet fundet i regionen, hvor der har været en stor stigning i volden mellem sikkerhedsstyrker og en stammemilits.

Det internationale samfund har udtrykt sin bekymring over den stigende vold, der har taget livet af mere end 3000 personer, viser en optælling fra den romersk-katolske kirke.

FN's mission i landet, der er døbt Monusco, har tidligere udtalt, at mere end 400 personer er døde, mens det estimeres, at omkring 1,3 millioner har forladt deres hjem i den uroplagede Kasai-provins.

Undersøgelser fra missionen har i denne måned fundet massegrave i områderne omkring Diboko og Sumbula, der ligger i Kamonia-territoriet, lyder det fra FN.

Volden begyndte i 2016, da Kamwina Nsapu, der er stammeleder i et territorium nær den sydlige grænse til Angola, åbenlyst udfordrede præsident Joseph Kabilas regering, hvilket fremprovokerede angreb fra sikkerhedsstyrkerne.

Nsapu blev selv dræbt i en politiaktion i august 2016, men hans bevæbnede støtter kæmper videre.

To vestlige eksperter, der tidligere blev sendt til DRCongo af FN for at undersøge konflikten nærmere, forsvandt i marts. De blev fundet 14 dage senere i en grav.

Regeringen har beskyldt den militære milits for at stå bag mordene.

/ritzau/Afp

Kinas handel med isolerede Nordkorea stiger kraftigt

Kinas handel med Nordkorea er i det første halvår i 2017 steget med 10,5 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Det oplyser kinesiske embedsmænd torsdag.

Kina har ellers været udsat for internationalt pres for at vende ryggen til Nordkorea, der er underlagt en lang række sanktioner på grund af landets atomprogram.

Talsmand for det kinesiske toldvæsen Huang Songping siger, at eksporten fra Kina til Nordkorea er steget med 29,1 procent i årets første seks måneder. På samme tid er importen faldet med 13,2 procent.

Eksporten til det nordkoreanske styre er primært drevet af tekstilprodukter og andre varer, der ikke er omfattet af FN's sanktioner, siger Huang Songping.

Kina har flere gange før forsvaret sin handel med Nordkorea, ved at sige at man ikke eksporterer varer, der hjælper Nordkoreas oprustning på vej.

Alligevel har flere lande, heriblandt USA, langet ud efter kineserne. I sidste uge skrev den amerikanske præsident, Donald Trump, på Twitter, at Kina kan stoppe Nordkorea.

- Det er svært at tro, at Sydkorea og Japan vil finde sig i dette meget længere. Måske vil Kina lægge et stort pres på Nordkorea og sætte en stopper for disse tåbeligheder en gang for alle, skrev præsidenten.

Til G20-topmødet i Hamburg sidste uge langede Storbritanniens udenrigsminister, Boris Johnson, også ud efter Kina.

Også han mener, at Kina må øget presset på Nordkorea.

- Hvad Nordkorea foretager sig er fuldstændigt hensynsløst, uforsvarligt og i strid med FN's konventioner. Det er vigtigt, at Kina gør brug af dets indflydelse og øger presset mod Pyongyang, sagde Johnson.

/ritzau/Reuters

Donald Trump afviser al kendskab til russermøde

Den amerikanske præsident, Donald Trump, afviser, at han havde kendskab til det møde, som hans ældste søn, Donald Trump Jr., havde med russiske kilder angående Hillary Clinton.

Mødet fandt sted i juni 2016 i Trump Tower i New York. Donald Trump Jr. deltog i mødet for at skaffe belastende oplysninger om farens modkandidat, Hillary Clinton, under valgkampen.

- Jeg havde ikke kendskab til dette møde før for et par dage siden, siger Donald Trump til nyhedsbureauet Reuters.

Præsidenten bebrejder ikke sin søn for mødet, som sønnen senere har kaldt "spild af tid".

- Jeg tror, at mange mennesker ville have afholdt det møde, siger han.

I en række e-mails, som Donald Trump Jr. selv har offentliggjort, er det kommet frem, at den russiske advokat Natalia Veselnitskaya mødtes med ham.

Af de mails fremgår det, at russerne lå inde med oplysninger, der kunne være til skade for Demokraternes præsidentkandidat.

I interviewet fortæller præsidenten, at han ved sit nylige møde i Tyskland med den russiske præsident, Vladimir Putin, spurgte til, hvorvidt russerne havde hacket sig ind i Det Demokratiske Partis computere.

Det afviste Putin overfor Trump, der siger at de to drøftede emnet i 20-25 minutter.

- Jeg sagde, gjorde du det? Og han svarede nej, det gjorde jeg ikke. Absolut ikke. Så spurgte jeg ham for anden gang på en anden måde, og han svarede absolut ikke, siger Trump.

Onsdag kom det frem, at den efterretningskomité, der undersøger russernes indblanding i det amerikanske valg, vil have undersøgt det møde, som Donald Trump Jr. havde med russerne til bunds.

Komitéen vil indkalde alle de personer, der har haft kendskab til mødet.

/ritzau/

700 turister evakueret fra Sicilien under skovbrand

700 turister blev onsdag evakueret under voldsomme skovbrande på den italienske ø Sicilien. Det rapporterer en række lokale medier ifølge Reuters.

Der er fortsat ingen meldinger om tilskadekomne i forbindelse med brandene, der har ramt kystområdet omkring Calampiso, der ligger vest for Palermo.

Borgmesteren i en nærtliggende by har anmodet om hjælp til redningsarbejdet.

- Vi har brug for minibusser og biler til at hente folk i den lille havn og transportere dem til skolebygninger. Lad os alle bidrage, skriver Matteo Rizzo, der er borgmester i San Vito Lo Capo, på Facebook.

Temperaturerne i det sydlige Sicilien har ligget over 40 grader den seneste tid. Brandmyndighederne kæmpede onsdag med i alt 23 skovbrande.

Det oplyser Italiens premierminister, Paolo Gentiloni, onsdag. Han tilføjer, at regeringen holder øje med den "svære situation på øen".

Skovbrande på skråningerne af bjerget Vesuv har sendt tykke røgskyer ind over det italienske fastland, heriblandt Napoli.

Ifølge den italienske miljøminister er en mand blevet anholdt under mistanke for ildspåsættelse.

- Hvis nogen har sat ild til Vesuv, så vil jeg have vedkommende fængslet i 15 år, siger miljøminister Gian Luca Galletti til italienske medier.

/ritzau/Reuters