320.000 evakueret i Japan før tsunamibølge

Tidligt søndag morgen dansk tid nåede tsunamien efter jordskælv nær Chile til Japan og Rusland. Flodbølge ikke så voldsom som ventet.

En grafik fra NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration, viser forudsigelser for tsunamiens vej på tværs af Stillehavet. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japan blev søndag morgen dansk tid ramt af en tsunami med flodbølger på op til 120 centimeter efter lørdagens jordskælv i Chile.

I timerne forinden søndag nat blev også det allerøstligste Rusland ramt af bølger, men bølgerne var ikke så voldsomme som frygtet efter et jordskælvet nær Chile.

Jordskælvet var et af de 10 kraftigste nogensinde og har krævet over 300 ofre. Skælvet målte 8,8 på richterskalaen og sendte en tsunami af sted i Stillehavet. Bølgerne bevæger sig med op mod 1000 kilometer i timen, og der var på et tidspunkt udsendt tsunamiadvarsler til mere end 50 lande.

I Japan har myndighederne evakueret mere end 320.000 mennesker, inden vandmasserne ramte kysten tidligt søndag. Især den nordlige del af øriget blev ramt. Tsunamien er dog ikke så voldsom som frygtet. Myndighederne havde advaret om op til tre meter høje bølger, men det gik værst ud over havnebyen Otsuchi. Her smadrede bølger på næsten halvanden meter ind mod kysten.

Det er første gang i 17 år, at myndighederne i Japan udsender tsunamiadvarsel og kun fjerde gang siden 1952.

Den russiske halvø Kamchatka slap nådigt med bølger på under en halv meter. Den amerikanske delstat Hawaii blev heller ikke så hårdt ramt som først ventet. Derfor afblæste myndighederne natten til søndag advarslerne, så titusinder af evakuerede kunne vende tilbage til deres hjem.

Myndighederne i Chile har erklæret seks regioner for katastrofeområder, men regeringen har ikke bedt om hjælp udefra. Både USA og EU har tilbudt at sende hjælpearbejdere til landet.

/ritzau/AFP