30.01.07 | Stjernekrigen genoplives

Ny top-republikaner advarer om, at Irak-krigen tager al USAs militære opmærksomhed, mens Kina upåagtet laver forsøg med at sætte overvågningssatellitter ud af spillet.

Jon Kyl på TV-programmet "Meet the Press" på NBC mellem senatorerne Hagel og Dodd. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Bush-regeringen begår en stor fejl i ikke at tage Kinas rumprogram alvorligt, siger senator Jon Kyl, der som republikaner er partifælle med præsidenten.

"Vi er nødt til at tænke alvorligt på rum-sikkerhed," siger Kyl, der er ledende republikaner i senatets sikkerhedsudvalg.

I en tale til den konservative tænketank Heritage Foundation kritiserer han meget skarpt, at USA har reageret vagt på Kinas nedskydning 11. januar af en ældre kinesisk vejrsatellit med et jordbaseret missil.

"Den seneste kinesiske ASAT-test (anti-satellit våbensystem) bør få os til at vågne op. Vi kan ikke længere regne med at have fri adgang til rummet. Det er fristende at forestille sig, at truslen kan neutraliseres med forhandlinger og våbenkontrol ... men hvis vi vælger kontrol-vejen, vil vi kun opnå at svække vores egen sikkerhed," sagde han i en tale, der kan høres og ses på Heritage.org.

Senatoren fra Arizona er en af de nye stjerner på den amerikanske politiske himmel. I november blev valgt til topjobbet som Republican Conference Chairman eller gruppeformand for de republikanske senatorer, som i dag tæller 49 ud af 100.

Ingen kan endnu vide , om den 64-årige Jon Kyl er et stjerneskud eller en kommende præsident, men han er for tiden en hyppig gæst i de tunge nyhedsmedier og har især valgt forsvarspolitikken som sit område at markere sig på.

Han har gjort sig til ivrig fortaler for at øge indsatsen i Irak, og i sin tale til Heritage Foundation nævnte han meget passende Ronald Reagan, samtidig med at han genoplivede det engang så omstridte og nu næsten glemte stjernekrigsprojekt.

- Den rette reaktion (på kinesernes rumforsøg) er at granske vores egen rumpolitik, vores doktriner og programmer på området, og sikre, at vi kan forsvare det amerikanske folk og vores adgang til rummet. Ronald Reagan sagde engang, at "af de fire krige i min livstid er ingen blevet udløst af, at de forenede stater var for stærk", sagde Kyl i sin tale til Heritage Foundation.

Kinas nedskydning af landets egen vejrsatellit er kun seneste udvikling i en række forsøg med at sætte satellitter ud af spillet. Igennem flere år er amerikanske overvågningssateliiteter tilsyneladende blevet beskudt med lasere i forsøg på at blænde dem, når de passerede over kinesisk territorium.

Hverken kinesere eller amerikanere vil sige, om forsøgene er vel lykkede, men reaktionerne holdes meget afdæmpede både fra amerikansk militær og politisk side.

Kyl har tidligere opfordret til en kongreshøring for at sikre, at det kinesiske rumprogram ikke er baseret på amerikansk teknologi, hvadenten det er "shared or stolen."

Den næstkommanderende for U.S. Missile Defense Agency sagde mandag i en diskussion om missilprogrammets duelighed på området, at agenturets teknologier nemt kan ændres, så de kan imødegå angreb på amerikanske satelitter.

"Det ville være ganske enkelt at udføre, hvis vi fik mandat til det," siger brigadegeneral Patrick O'Reilly til nyhedsbureaet AP.