30.000 frivillige vaccineres mod ebola

I det første store vaccinationsprogram lader 30.000 frivillige sig nu vaccinere mod ebola i Liberia. Der er ingen garanti for, at vaccinen virker.

LIBERIA: I håbet om, at det vil gøre dem immune over for den dødelige ebola-virus, får 12 frivillige mandag sprøjtet en lille mængde ebola ind i kroppen. Der er ingen garanti for, at det vil beskytte dem mod at blive smittet, men den kommende tid skal vaccinen gives til 30.000 frivillige i Liberia. Det skriver britiske BBC.

Den potentielt forebyggende vaccine bliver opbevaret et sikkert, hemmeligt sted i det vestafrikanske land, hvor blandt andre mange af de frivillige læger og sygeplejersker, der opholder sig i landet, skal vaccineres.

Mere end 21.000 personer er blevet smittet med ebola, der har kostet over 8.500 personer livet - langt de fleste dødsfald er sket i Liberia og nabolandene Guinea og Sierra Leone. I Liberia alene har 3.600 personer mistet livet til ebola.

En af forskerne i projektet forsikrer, at ingen af de frivillige risikerer at få ebola gennem vaccinen.

»Det er en svag virusstamme, og det kan ikke forårsage ebola, så det er umuligt, at nogen af de frivillige vil få ebola fra vaccinen,« siger Stephen Kennedy til BBC.

Udstationerede sygeplejersker er desuden blevet uddannet til at overvåge de frivillige i månederne efter vaccinen.

Den kommer på et tidspunkt, hvor antallet af ebola-tilfælde er faldende på verdensplan. De seneste måneder har der kun været en håndfuld bekræftede tilfælde i Liberia.