30-årig kvinde sprængte bus og sig selv i luften

Russisk stats-TV viste mandag aften en pasbillede af den person, der mistænkes for at stå bag mandagens bombeangreb i Volgograd, hvor seks mennesker mistede livet.

Her den udraderede bus efter selvmordsbombeangrebet. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Myndighederne i Rusland har fastslået, at det var en kvindelig selvmordsbomber, der mandag slog til mod en passagerbus i Volgograd og tog seks mennesker med sig døden.

Ifølge flere internationale medier er bombeangrebet det blodigste i tre år i det nordlige Kaukasus, der består af flere muslimske regioner, og hvor Rusland af flere omgange har forsøgt af kvæle separatistiske oprør.

Foruden de omkomne blev 28 mennesker såret, heraf otte kritisk, oplyser den føderale undersøgelseskomité ifølge Reuters.

Sagens efterforskere er ikke i tvivl om, at det var en 30-årig kvinde fra Dagestan ved navn Naida Asiyalova, der detonerede sprængstofferne i bussen. Russisk stats-TV viste mandag aften en pasbillede af hende, hvor hun er iklædt en sort chador - et sjal, der bæres over den islamiske kvindedragt uden for hjemmet.

Ifølge efterforskerne var hun gift med en mand ved navn Dmitry Sokolov, der i årevis holdt til i forstæderne i Moskva, og som sluttede sig til en oprørsgruppe i Dagestan sidste år. Efterretninger viser angiveligt, at han er bombeekspert og i maj gjorde et bombebælte klar til en kvinde, der senere sprængte sig selv i luften nær en føderal politistation i Dagestan.

Faderen til en pige, der overlevede mandagens angreb i Volgograd, siger ifølge Reuters, at der var mange studerende i bussen.

»Eksplosionen var stor. Da jeg kom for at hente hende, var halvdelen af bussen væk,« beskriver pigens far.

Der er fortsat ingen, der har påtaget sig ansvaret for handlingen.

Oprørere i det nordlige Kaukasus, der kæmper for at skabe en islamisk stat, har tidligere påtaget sig ansvaret på et bombeangreb i Moskvas lufthavn i 2011, hvor 37 personer blev dræbt. Det samme var tilfældet, da bombeeksplosioner kostede 40 personer livet i en undergrundsbane i Moskva året forinden.

Sikkerhed i det sydlige Rusland er stadig et stort tema blandt politikere i Kreml, da vinter-OL næste år finder sted i sortehavsbyen Sochi. Begivenheden afholdes fra 7. til 23. februar.