30 år siden i dag: Et fejlslagent eksperiment forårsagede verdens værste atomkatastrofe

Hundredvis af landsbyer blev evakueret efter udslippet fra Tjernobyl i det tidligere Sovjetunionen, der skete for præcist 30 år siden. Udslippet er stadig den værste atomkraftulykke til dato.

Foto: STRINGER. Den 26. april 1986 skete ulykken i Tjernobyl på atomkraftværket i Ukraine, hvor en reaktor eksploderede og sendte en sky af radioaktivt stof ud i atmosfæren eftersom reaktoren ikke var omgivet af en indkapsling. Ulykken regnes som den værste i atomkraftens historie. Ved atomkraftværket er man i dag i gang med at bygge en indkapsling der skal forhindre radioaktivt materiale at sive ud i miljøet og som i fremtiden kan tillade nedrivning af det gamle atomkraftværk.
Læs mere
Fold sammen

Det var en rutinemæssig afprøvning af reaktorerne på Tjernobyl-kraftværket og et eksperiment, der forårsagede det katastrofale udslip natten mellem den 25. og 26. april 1986. Eksperimentet gik ud på at se, om kølepumperne kunne arbejde, hvis forbindelsen til højspændingsnettet blev afbrudt. Men eksperimentet gik galt.

Sikkerhedssystemerne blev slukket i videnskabens tjeneste, og arbejdere fra Tjernobyl-kraftværket, som lå i det, vi nu kender som Ukraine tæt på grænsen til Hviderusland, har fortalt hvordan væggene pludselig begyndte at ryste, og måleinstrumenterne begyndte at opføre sig mærkeligt.

Klokken 1.24 lød et kæmpe brag, og dernæst forsvandt alt lys. Reaktor nummer fire var eksploderet, og hvad der svarede til 400 Hiroshima-bomber med radioaktivitet var blevet udløst. En 3000 ton tung beskyttelsesvæg placeret omkring reaktoren blev hvirvlet gennem luften og dræbte 32 mennesker på sin vej.

Tjernobyl-katastrofen, den største ulykke i atomenergiens historie, var indtruffet.

Myndighederne var tavse

Dagen efter meddelte værkets direktør til myndighederne, at der var sket en eksplosion på værket, hvor én havde mistet livet, men at reaktoren var intakt og strålingen normal. Politbureauet – det vigtigste organ i Sovjetunionen – vidste, at noget var galt, men ingen var klar over præcist hvad.

Der skulle gå flere dage, før myndighederne anerkendte, at eksplosionen havde udløst en situation, der var livsfarlig for mennesker.

Den anerkendelse indtraf først efter pres uden for Sovjetunionens grænser. To dage efter eksplosionen målte det svenske atomkraftværk Forsmark en kraftig stigning i radioaktivitet - næsten 10.000 gange højere end normalt. Da man vidste, at udslippet ikke kom fra det svenske atomkraftværk, blev man klar over, at radioaktiviteten måtte komme et andet sted fra.

Udslippet blev sporet, og svenskerne nåede frem til, at det måtte komme fra øst - sandsynligvis Sovjetunionen. Svenskerne udbad sig en forklaring, og de sovjetiske myndigheder måtte indrømme, at der var sket et uheld. Rundt om i Østeuropa gik svenske og andre vestlige diplomater i gang med at måle atompartiklerne i luften, mens befolkningen i området blev holdt hen i uvished. Rygtet rundt om i Sovjetunionen gik, at Tjernobyl-ulykken mest af alt var en storm i et glas vand.

Ofrene

Der findes ikke fulstændig klarhed over, hvor mange der er i alt mistede livet i atomkatastrofen. En FN-rapport skønner, at 56 personer blev dræbt ved ulykken, at 4000 har været udsat for høj stråleenergi, og at yderligere 5000 har været udsat for radioaktivitet i mindre mængder.

Det skønnes også, at flere tusinder fik skjoldbrystkirtelkræft på grund af det radioaktive udslip. 300.000 blev evakueret fra området og har aldrig været i stand til at vende tilbage.

Selvom det i dag er muligt at tage på ture i området, er evakueringszonen på 30 kilometer er stadigt erklæret ubeboelig.