"30 år blev skyllet væk"

Det gik stærkt. Vandet kom hurtigt, og mange »brisbanitter« nåede kun at redde sig selv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KØBENHAVN/BEIJING: Gaderne i Brisbane var tørre i går morges. Få timer senere var de dækket af brunt flodvand, der bølgede gennem den centrale del af Brisbane og ud i forstæderne.

»Jeg sidder her og kigger på vejene i fjernsynet og tænker, jamen, det var her, jeg kørte i går, og nu er det hele oversvømmet,« siger den 63-årige dansker Niels Kjellerup, der bor i Brisbane.

»Det går voldsomt for sig,« siger Niels Kjellerup.

Han er glad for at sidde i sikkerhed cirka fem kilometer fra centrum af byen. Den er nu tømt for mennesker, som konsul ved Det Danske Kongelige Konsulat i Brisbane, Lars Kirk, fortæller.

»Indre by er ligesom en spøgelsesby. Ingen butikker er åbne, offentlig transport er lukket ned, folk er evakueret derfra. Det er virkelig et helt utroligt syn og en meget tragisk situation,« siger Lars Kirk.

»Men det er jo ikke noget, man kan gøre noget ved, så folk tager tingene, som de kommer. De fleste har haft tid til at få fjernet nogle af deres ejendele, men der findes også mange, som ikke har haft mulighed for at tage deres ejendele med. Det er uhyggeligt at se folk miste alt, de ejer, selvom de kan gå derfra med livet i behold,« siger Lars Kirk.

Overraskede af vandet

Beboerne havde fået besked på at evakuere deres hjem, men det kom alligevel bag på mange, hvor hurtigt vandet kom.

»Jeg nåede kun at tage min hund, min bil og et par tasker, ingen fotografier, intet andet,« siger en af beboerne fra bydelen Ipswich, der kun har fortalt sit fornavn, Chris, til den lokale Queensland Times. Chris fortæller, at 30 år af hendes liv blev skyllet væk af vandet.

Flodbølgen er også en økonomisk katastrofe for mange. For eksempel for Kim Hung, der er bestyrer af en kaffebar i Brisbane.

»Den var hele mit liv, alt er væk. Jeg havde aldrig troet, at det kunne gå så galt,« siger Kim Hung til nyhedsbureauet Reuters. Vandet stod op til skulderen, og det lykkedes kun nogle venner at lave en tømmerflåde og redde en større kaffemaskine.

»I det mindste er vi da stadig i live,« siger Kim Hung.