28 er dræbt af soldater under nye store sammenstød i Irak

Mindst 28 demonstranter er på et døgn dræbt i Irak, hvor iransk indflydelse i landet skaber vrede hos mange.

Irakiske demonstranter er onsdag aften samlet foran Irans konsulat i byen Najaf i det sydlige Irak. Flere filmede med deres mobiltelefoner, mens flammerne fortærede konsulatet. Haidar Hamdani/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Store protester er eskaleret yderligere i Irak, hvor mindst 28 personer torsdag er blevet skudt og dræbt af sikkerhedsstyrker.

Mindst 24 personer døde, da soldater skød med skarpt mod demonstranter, der blokerede en bro i den sydlige by Nassiriya før solopgang torsdag. Ifølge hospitalskilder blev adskillige andre såret.

Fire andre er blevet dræbt i hovedstaden Bagdad. Her skød soldater både med skarpt og med gummikugler efter demonstranter nær en bro.

Torsdagens sammenstød er nogle af de blodigste, siden protesterne begyndte at tage til i begyndelsen af oktober.

Vreden blandt mange af demonstranterne bunder i en opfattelse af, at regeringen er i lommen på udenlandske magter - især nabolandet Iran.

Partier og paramilitære grupper, der har opbakning fra Iran, har flertal i Iraks parlament og offentlige institutioner.

Demonstranter i byen Najaf i det sydlige Irak satte onsdag aften ild til det iranske konsulat i byen. Det oplyser kilder i irakisk politi og civilforsvar.

Personalet på konsulatet var evakueret, inden demonstranterne stormede bygningen, siger kilderne. Myndighederne har indført udgangsforbud i Najaf efter episoden, skriver irakiske medier.

Det iranske udenrigsministerium kræver, at myndighederne i Irak tager hårde midler i brug for at straffe gerningsmændene, skriver nyhedsbureauet AFP.

Angrebet var »et forsøg på at skade det historiske forhold mellem Irak og Iran,« skriver ministeriet i en meddelelse ifølge Reuters.

»De diplomatiske operationer i Irak er højt respekteret og værdsat, understreges det videre i meddelelsen.«

Irakiske sikkerhedsstyrker har skudt og dræbt over 300 mennesker i et forsøg på at slå ned på urolighederne. Flere tusinde andre er såret.

Demonstrationerne, der især er koncentreret i hovedstaden Bagdad og den sydlige del af Irak, er de største, Irak har oplevet siden den amerikanskledede invasion i 2003.

/ritzau/Reuters