27-årig tysker tilstår attentat på synagogen i Halle – motivet var antisemitisk

Efter flere timers forhør torsdag i Karlsruhe har den 27-årige Stephan B. tilstået attentatet på en synagoge i Halle. De tyske myndigheder undersøger stadig, om gerningsmanden handlede alene. Indenrigsminister Horst Seehofer vil nu styrke politiets indsats over for højreekstremisme.

Under det flere timer lange forhør i Karlsruhe har den 27-årige tysker Stephan B. nu tilstået onsdagens attentat på synagogen i Halle. Det skriver flere tyske aviser. Her ses den mistænkte, efter at han landede med helikopter fra Halle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yann Schreiber/AFP/Ritzau Scanpix

Det var et højreekstremt, antisemitisk motiv, der onsdag fik en 27-årig tysker til at gå til angreb på en synagoge i Halle.

Det skriver flere tyske medier, efter at den mistænkte, Stephan B., torsdag blev afhørt i Karlsruhe.

To mennesker omkom uden for synagogen, men det lykkedes ikke Stephan B. at tvinge sig adgang til den jødiske menighed, hvor over 50 personer var samlet for at markere den jødiske jom kippur-forsoningsdag.

De tyske myndigheder karakteriserer handlingen som terror, og ifølge statsadvokat Peter Frank havde Stephan B. til hensigt at begå en massakre:

»Fra hvad vi ved, ville den sigtede, Stephan B., forsøge at gennemføre en massakre i synagogen,« udtalte han torsdag.

Fortsat uklart, om gerningsmanden handlede alene

Den 27-årige Stephan B. er født og opvokset i den østtyske delstat Sachsen-Anhalt i byen Eisleben. Ifølge tyske medier boede han hjemme hos sin mor.

Inden attentatet offentliggjorde han et 11 siders manifest på engelsk.

De tyske myndigheder går indtil videre ud fra, at han handlede alene, men undersøger fortsat, om han indgik i en højreekstrem terrorbevægelse.

Attentatet i Halle har udløst stor forfærdelse og medfølelse i den tyske befolkning. Mange har lagt blomster ved synagogen og her ved markedspladsen i den østtyske by. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hendrik Schmidt/AFP/Ritzau Scanpix.

Den tyske regering og befolkning har udtrykt stor forfærdelse over angrebet.

På en pressekonference i Halle torsdag betegnede indenrigsminister Horst Seehofer attentatet som en »skændsel for hele vort land«.

På konferencen lovede han, at der nu vil blive afsat 100 ekstra politifolk til bekæmpelse af højreekstremisme.

Kansler Merkel udtalte torsdag, at hun var »chokeret og nedtrykt« over forbrydelsen.

Attentatet har udløst en betydelig debat om, hvorvidt Tyskland har gjort nok for at bekæmpe højreekstremisme og antisemitisme – ikke mindst i de senere år, hvor fokus i højere grad har været på islamistisk terror.

I konservative kredse har attentatet også aktualiseret en diskussion om, hvordan de kristendemokratiske søsterpartier, CDU og CSU, skal reagere på det nye højrefløjsparti, Alternative für Deutschland, AfD.

Førende politikere i CSU gav torsdag AfD dele af skylden for det voksende fremmedhad i Tyskland. Ifølge indenrigsminister Joachim Herrmann i Bayern er det ikke nok kun at bekæmpe de voldelige gerningsmænd; Tyskland skal også gå op imod de »åndelige brandstiftere« i blandt andet AfD.