26.000 lærere strejker i Chicago

Kæmpestrejke berører 400.000 skoleelever og forældre i USAs tredjestørste by.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Mere end 26.000 skolelærere fra op mod 675 skoler gik mandag morgen amerikansk tid i strejke i landets tredjestørste by, Chicago.

Forhandlinger mellem Lærernes Fagforening og bystyret er nemlig brudt sammen.

De strejkende lærere er trætte af skolesystemet i byen: Først og fremmest er skoleklasserne for store og arbejdsforholdene for dårlige, og sådan har det været i 35 år, mener lærerne. Men mest af alt er det Chicagos demokratiske bystyres måde at reformere byens uddannelsessystem på, som er helt ved siden af.

For eksempel vil bystyret indføre standardiserede elevtests og indsamle data om lærerne for på den måde at evaluere og effektivisere uddannelsesforløbene.

Ifølge avisen The Guardian frygter formanden for Lærernes Fagforening i Chicago, Karen Lewis, at 6.000 lærere kan miste jobbet de næste to år, hvis det nye evalueringssystem bliver indført.

Strejken er den første blandt byens lærere i 25 år og berører godt 400.000 skoleelever og deres forældre. Flere familier er bekymrede over, at deres børn ikke kan komme i skole.

- Det er ubehageligt. Vi støtter lærerne her, men på den anden side - hvad skal jeg gøre af mit barn? Jeg er nødt til at gå på arbejde, siger Antonia Hernandez for eksempel til avisen Chicago Tribune.

De enorme lærerstrejker menes at kunne få indflydelse i den amerikanske valgkamp - sandsynligvis ikke i Illinois, hvor Chicago er hovedstad, for staten er præsident Barack Obamas hjemstat, og her er han formentlig en sikker vinder. Men i omkringliggende stater som Wisconsin, Michigan og Ohio.

Republikanernes præsidentkandidat, Mitt Romney, angriber Lærernes Fagforening for at være skyld i, at børn nu ikke kan komme i skole. Samtidig fordømmer han Obama for at være på fagforeningernes side.

- Jeg er skuffet over fagforeningens beslutning om at strejke. Man vender ryggen til ikke blot en by, der forhandler for en god sag, men til hundredetusinder af børn, som er afhængige af, at byens offentlige skole tilbyder dem et sted at få en stærk uddannelse, siger han ifølge flere amerikanske medier.