26-årig kaldes »karriereliderlig«: Anklager om sexisme ryster Merkels parti

Systematisk diskrimination og rygter om affærer med toppolitikere. 26-årig CDU-politiker fra Berlin har udløst et hundeslagsmål med anklager om udbredt sexisme i tysk politik

»Kære parti,« skriver CDU-medlemmet Jenna Behrends til sit eget parti i et åbent brev: »Du beklager dig ofte over, at unge og især kvinder ikke interesserer sig for dig. Efter et intenst år sammen med dig ved jeg, hvor problemet formentlig ligger: hos dig.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Kembowski

Da hun klagede over diskrimination, blev hun kaldt »karriereliderlig« og beskyldt for at have »knaldet« sig vej til den politiske top i Berlin. Kvinden bag en række opsigtsvækkende anklager mod en fordærvet sexistisk kultur i den berlinske afdeling af Angela Merkels kristendemokrater er den 26-årige jurastuderende og CDU-medlemmet Jenna Behrends, der indtil for nylig blev regnet for et lokalt håb blandt de berlinske kristendemokrater.

Nu har hun imidlertid fået store dele af sit parti imod sig, efter at hun i et åbent brev har beskyldt CDU i Berlin for at dække over en udbredt sexisme og kvindefjendskhed.

»Kære parti,« skriver Behrends til sit eget parti på den feministiske hjemmeside Edition F. »Du beklager dig ofte over, at unge og især kvinder ikke interesserer sig for dig. Efter et intenst år sammen med dig ved jeg, hvor problemet formentlig ligger: hos dig.«

I brevet beretter Jenna Behrends, hvordan hun som enlig mor sidste år meldte sig ind i CDU for at slå et slag for en social familiepolitik, men i stedet blev mødt af en stank af mandehørm og nedladende bemærkninger fra toppolitikere, der udadtil gør et nummer ud af at præsentere sig selv som kvindernes beskytter.

Anklagerne retter sig i særlig grad mod den nu detroniserede formand for CDU i Berlin, Frank Henkel, der indtil for nylig var tidligere senator for indre anliggender i den tyske hovedstad. Ifølge Behrends har Henkel på en partidag henvendt sig til hende med tiltalen »søde mus«. Ved en anden lejlighed har Henkel med henvisning til Behrens spurgt en kollega, om »han knepper hende«.

Selv har Frank Henkel ikke dementeret Behrends påstand, men siger til avisen Tagesspiegel, at han er »en anelse skuffet over indhold og stil i det åbne brev«.

Brevet har vakt stor opsigt i Tyskland, hvor blandt andre familieminister Manuela Schwesig har fordømt brugen af sexistiske vitser og betegnelser, mens konservative stemmer på den anden side mistænker Behrends for at være en opmærksomhedssøgende opportunist. Selv har den unge politiker ikke noget til overs for de CDU-medlemmer, der angriber hende for i al offentlighed at lufte sine anklager i stedet for at tage debatten internt i partiet.

»Det har ikke ændret noget som helst. Jeg har virkelig forsøgt at tage problemet op, men jeg kom ikke igennem«, siger hun i et interview med avisen Die Welt.

Affærerygter

Det er ikke kun mandlige politikere, der tilsyneladende underminerer ambitiøse kvindelige politikere i CDU. Jenna Behrends fortæller i sit åbne brev om kvindelige partifæller, der lynhurtigt spredte rygter om hendes mulige affærer med højerestående mænd som den egentlige forklaring på, at hun efter kort tid blev tildelt en plads på den kristendemokratiske liste i berlinerbydelen Mitte.

»Hun er så karriereliderlig og vil endda vælges til formand ved næste bestyrelsesvalg,« lød reaktionen fra ledende skikkelser i CDUs sammenslutning af kvinder, Frauen Union, ifølge Behrends.

Netop beskyldningerne om sladrevorne og usolidariske kvindelige partimedlemmer har fået Sandra Czegla, der står i spidsen for Frauen Union i Berlin-Mitte, til at skyde igen mod Behrends, som hun betegner som »utroværdig«.

Ifølge Czegla har Behrends selv spredt rygter ved at fortælle om sin angivelige affære med CDU-generalsekretær Peter Tauber, der hører til Angela Merkels inderkreds.

Sandra Czegla afviser, at CDU-toppolitikeren Frank Henkel var ude i et sexistisk ærinde, da han tiltalte Behrends som en »sød mus«.

»Det var et forsøg på at give en sød kompliment, og måske var det misforstået,« siger Sandra Czegla til Tagesspiegel.

Uanset hvem, der er den værste rygtespreder i CDU, tyder meget på, at Jenna Behrends ved at udpege navngivne toppolitikere sandsynligvis har skadet egne chancer for en politisk karriere hos de berlinske kristendemokrater.

I brevet, der blev offentliggjort blot to dage efter det historisk ringe valgresultat til CDU i Berlin, forklarer Jenna Behrends, hvordan adskillige partifæller har opfordret hende til at holde igen med anklagerne om sexisme, eftersom rygtedannelser og knive i ryggen ganske enkelt er en del af det politiske spil.

Ikke desto mindre insisterer Jenna Behrends på at tage kampen op med en partikultur, hvor magtfulde mænd i vidt omfang ringeagter kvindelige kolleger:

»Jeg havde overhovedet ikke til hensigt at skade partiet. Jeg tror snarere, at CDU skader sig selv, hvis ikke man diskuterer emnet åbent«, siger hun til Die Welt.