22-årig startede politisk bevægelse i Danmark. Nu har hun væltet magtfuld OL-boss

Et højskoleophold i Danmark inspirerede en ung japansk studerende til at blive politisk aktivist, skriver internationale medier. Med en viral kampagne og 150.000 underskrifter har hun fældet en aldrende OL-chef, der ytrede sig sexistisk.

Momoko Nojo er studerende ved Keio-universitetet i Tokyo og initiativtager til kampagnen #DontBeSilent, der har fået chefen for OL i Tokyo til at trække sig efter en nedsættende bemærkning om kvinder. Nojo blev inspireret til sin politiske aktivisme via et år i Danmark som elev på Brandbjerg Højskole. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge trak præsidenten for Japans olympiske komité sig fra sin post i kølvandet på en sexistisk udtalelse. Den 83-årige tidligere premierminister i Japan, Yoshiro Mori, måtte forlade sædet som chef for det kommende OL i Tokyo efter at have sagt, at kvinder kun bør have begrænset taletid ved møder.

Nyheden om den japanske OL-chefs exit gik verden rundt, og den aldrende Mori bliver set som et slående eksempel på Japans manglende fremskridt, når det gælder såvel gammelmandsvælde som ligestilling mellem mænd og kvinder. Et indtryk, der kun blev forstærket få dage efter Moris afgang, da generalsekretæren for landets liberale regeringsparti, 82-årige Toshihiro Nikai, forsøgte at slå et slag for ligestillingen ved at tillade partiets fem kvindelige parlamentarikere at sidde med til bestyrelsesmøderne – uden taleret.

Men bag OL-chefen Moris fald og en bølge af protester mod den patriarkalske og gerontokratiske japanske elite står ifølge flere medier en 22-årig studerende fra Tokyo, der blev inspireret til at bedrive politisk aktivisme under et højskoleophold i Danmark.

Tidligere premierminister i Japan, 83-årige Yoshiro Mori, måtte i sidste uge forlade posten som chef for OL i Tokyo som følge af #DontBeSilent-kampagnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOSHIKAZU TSUNO.

Momoko Nojo, der i dag læser økonomi på Keio-universitetet i Tokyo, tilbragte et år i Danmark som elev på Brandbjerg Højskole ved Jelling og på sommerhøjskole i Maribo. Her lagde hun ifølge nyhedsbureauet Reuters grundstenen til ungdomsbevægelsen No Youth No Japan, som ønsker at gøre op med den skæve aldersrepræsentation i japansk politik samt det voksende problem, at japanske unge ikke interesserer sig for politik.

Det var fra denne platform, at Momoko Nojo uden de store forhåbninger satte gang i kampagnen #DontBeSilent, der via sociale medier på kort tid nåede 150.000 underskrifter til en protest mod Yoshiro Mori og hans udtalelser.

»Få begæringer har førhen fået 150.000 underskrifter. Jeg synes virkelig, det er fantastisk. Folk kigger også indad og ser det ikke kun som Moris problem,« siger Nojo til Reuters, der beskriver #DontBeSilent som det seneste eksempel på, at kvinder udenfor det politiske system i Japan har held til at bruge sociale medier til at skabe forandring i landet.

»Det gav mig troen på, at dette var en god mulighed for at skubbe til ligestillingen i Japan,« siger Momoko Nojo.

Hun kalder det liberale regeringspartis forslag om at tillade kvinders tavse deltagelse ved partiets bestyrelsesmøder for et dårligt eksekveret PR-stunt.

»Jeg tror ikke, at de har viljen til at ændre kønsspørgsmålet fundamentalt,« siger hun og ønsker sig ifølge Reuters flere kvinder på ledende poster i partiet.

Dansk statsminister gav inspiration

Ifølge Reuters var det ikke mindst Mette Frederiksens overtagelse af statsministerposten i 2019, mens Momoko Nojo var i Danmark, der åbnede den unge japaners øjne for, at yngre kvinder også kan spille afgørende roller i politik. Hendes tid i Danmark, skriver Reuters, fik hende til at indse, i hvor høj grad japansk politik domineres af ældre mænd.

En anden motivationsfaktor for Nojos politiske vækkelse har været stereotype kommentarer fra drenge og mænd i Japan, for eksempel om kvinder som husmødre og piger i skoleuniformer.

Ny chef for OL i Tokyo 2020 er Seiko Hashimoto, der selv er tidligere OL-deltager. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCK ROBICHON.

Japan er blandt de velstående lande, der scorer allerlavest i World Economic Forums årlige ligestillingsundersøgelse Global Gender Gap Index. I 2020 opnåede Japan en plads som nummer 121 ud af 153 lande. Til sammenligning var Danmark nr. 14.

Det er i øvrigt ikke første gang, at Momoko Nojo opnår medieopmærksomhed omkring sin politiske aktivisme. Nojo er også en af de ledende skikkelser i klimainitiativet No Coal for Our Future, som for få uger siden fik støtte fra svenske Greta Thunberg til en protest mod planerne om et nyt kulkraftværk i Vietnam, det såkaldte Vung Ang 2.

Yoshiro Mori blev torsdag erstattet som chef for OL i Tokyo 2020 af tidligere OL-minister Seiko Hashimoto, en 56-årig kvinde som i sin ungdom deltog ved hele syv olympiske lege.