21 druknet ud for de græske kyster

Fredag er mindst 21 migranter og flygtninge - otte var børn - fundet druknet ud for de græske kyster. Det bringer antallet af døde op på 113 i 2016 - eller mere end fem om dagen.

Et syrisk flygtningebarn umiddelbart efter ankomsten til Lesbos i begyndelsen af januar. Hidtil er knap 36.000 ankommet i år, 113 er druknet. Foto: Giorgos Moutafis Fold sammen
Læs mere
Foto: GIORGOS MOUTAFIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 21 mennesker er druknet fredag ud for de græske kyster.

Ifølge den græske kystvagt døde de 21 i to separate ulykker, hvor både fra Tyrkiet kæntrede på vej til øerne Farmakonissi og Kalymnos.

Den første båd med 48 mennesker gik ned tidligt fredag. Syv druknede.

Den anden båd med et ukendt antal - måske op til 70 om bord - kæntrede ud for Kalymnos. Det lykkedes at redde 26 personer, men 14 druknede blev fundet.

I alt er otte omkomne børn. Kystvagten leder stadig efter overlevende, da det står uklart, hvor mange der reelt savnes fra den største båd.

De 21 døde skal lægges til 12 mennesker, der omkom i går ud for Tyrkiets kyst, da deres båd forulykkede i det vinterkolde vand. Der er tillige rapporter fra Røde Kors om flygtninge - både voksne og børn - der er frosset ihjel på overfarten.

I alt har IOM, International Organization for Migration, registreret 113 dødsfald på 2016 foreløbig sølle tre ugers varighed. Det er mere end fem menneskeliv om dagen, der er gået tabt.

Intet tyder på, at vinteren - og den dermed langt farligere sejlads - har lagt en betydelig dæmper på flygtninge og migranters forsøg på at komme til et bedre og mere sikkert liv i Europa.

I de første uger af 2015 er 950 migranter blevet reddet på den rute, der sidste år i samme måned, var den mest trafikerede - nemlig ruten over det centrale Middelhav - typisk fra Libyen til Italien og Malta. I januar 2015 blev 3.528 reddet fra faldefærdige både.

Men den østlige rute - fra Tyrkiet til de græske øer - har ikke set den samme afmatning i vintermånederne. Hidtil i 2016 er knap 36.000 flygtninge og migranter registreret som ankomne. Det giver et gennemsnit på 1.800 om dagen, oplyser IOM, International Organization for Migration. Eller sagt på anden vis: 21 gange så mange, som Grækenland registrerede på samme tid sidste år. Godt to tredjedele af de nyankomne er syrere eller afghanere.

I 2015 ankom sammenlagt lidt over en million flygtninge og migranter til Europa. 3.771 døde i Middelhavet i forsøget på at nå Europa.