21-årig dræbte ni mennesker, fordi de var sorte

Rendyrket racisme var hovedmotivet bag sidste uges drab på ni sorte i en kirke i Charleston. »Jeg har intet andet valg,« skrev drabsmanden, Dylann Roof, i et gruopvækkende manifest, som han angiveligt lagde til rette på internettet forud for massakren.

Et af billederne, som lørdag dukkede op på en hjemmeside, viser Dylann Roof, den 21-årige mand bag onsdagens kirkeskyderi i Charleston, med konføderations­flaget i hånden. Et omstridt flag som ofte forbindes med had og racisme, og som flere fremtrædende politikere nu foreslår fjernet fra bybilledet i sydstaterne, hvor det fortsat vajer flere steder. Hjemmesiden, hvis ægthed endnu ikke er bekræftet, indeholdt også flere andre racistisk betonede billeder af drabsmanden samt et skræmmende manifest, han angiveligt lagde på internettet forud for massakren. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Den 21-årige Dylann Roof var racist. Ikke fra sin tidlige ungdom, for han havde en række sorte venner. Men på det seneste udviklede han et helt ubegribeligt had til sorte.

Han kunne finde på at råbe ud af bilens vindue, hvis han passerede en sort kvinde, at han en dag ville »skyde hendes sorte bagdel i smadder«, som en af hans venner fortalte det til The New York Times. Og Roof forandrede sig gradvist fra at være en indesluttet og genert fyr, ingen rigtig kendte, til at være en langt mere aggresiv og pågående person.

Ingen ved, hvorfor han forandrede sig. Men Roof havde den dødbringende cocktail, som det amerikanske samfund har alt for meget af. Våben og had. Våben og måske en psykisk sygdom. Våben og en vilje til at bruge det i et massedrab som det, der fandt sted i sidste uge i Charleston i staten South Carolina, hvor ni uskyldige blev skudt og dræbt, mens de studerede Bibelen i en af byens mest kendte sorte kirker, Emanuel African Methodist Episcopal Church, der ligger i centrum af byen.

Valget af kirken var ikke tilfældigt. Hvis man stykker et billede sammen af Roof fra det, han har skrevet på nettet om sig selv og sit syn på sorte, jøder og latinoer, så er det en ung mand, der krænger en sygelig vrede ud. Roof opfatter sig selv som den person, der skal redde den hvide race ved at »skabe« en racekrig. Midlet var ofrene i kirken, som han underholdt sig med en hel time inde i kirken, inden han trak sin 45 kaliber pistol og dræbte de ni personer.

Man ved meget lidt om Roof ud over, at han boede i en lille by Eastover i South Carolina. Han er opvokset i en normal familie i et kvarter, hvor der boede både hvide og sorte. Hans skolegang var problematisk. Roof gik i den afsluttende klasse i High School to år i træk uden nogensinde at tage en eksamen. Det var i denne periode, at hans venner kunne spore en tydelig forandring i den måde, han talte på.

»Han skiftede total karakter. Han talte om, at han ville gøre noget, der ville gøre ondt på en masse mennesker«, som en af hans venner fortalte til The Washington Post. Vennen Joseph Meek sagde, at forandringerne var tydelige, fordi han mere og mere gik op i, at raceadskillelse var det eneste rigtige, og at hvide kun skulle være sammen med hvide.

Den hvide races frelser

Faktisk blev flere af hans venner så bekymrede, at en af dem besluttede at tage den pistol fra ham, som Roof havde købt på sin 21 års fødselsdag for penge, han havde fået af sine forældre. Men pistolen blev dog leveret tilbage igen, og det var den, han brugte, da han skød løs i kirken.

Forandringerne skete hurtigt og tilsyneladende uforklarligt. Han lagde et manifest ud på internettet, hvor han forklarede, hvorfor han hadede de sorte, som han gjorde.

Årsagen var, at de ifølge ham var ved at overtage magten, og at sagen om en ung sort mand, Trayvon Martin, som i 2012 blev skudt og dræbt af en selvbestaltet vagtmand, George Zimmerman, var årsagen til, at han besluttede at handle. Zimmerman blev frikendt efter en kompliceret juridisk afgørelse. Frikendelsen afstedkom massedemonstrationer i protest mod afgørelsen. Det fik Dylann Roof overbevist om, at han måtte gøre noget for at »bremse de sortes indflydelse«.

»Der findes ikke længere et Ku Klux Klan, der findes ikke længere skinheads. Der er kun snak på internettet. Så det må vel være mig, der fører sagen ud i den virkelige verden,« som han selv skriver på nettet.

Han så sig selv som den hvide races frelser og ville starte en racekrig med mordene i Charleston. Byen var heller ikke tilfældigt valgt. Den blev valgt på grund af dens historie fra borgerkrigen og det faktum, at der er mange sorte i byen.

Racistiske symboler

Men ingen kan give forklaringen på vanviddet. Han havde ikke mange venner. De få, han havde, var bekymrede. Han begyndte f.eks. at udse sig forskellige mål for sine aktioner ved at gå ind i et indkøbscenter og udspørge butiksindehaverne, hvor mange de var i butikken, hvornår de lukkede, og om der var sikkerhedsfolk i området. De blev så mistænksomme, at de meldte Roof til politiet, som anholdt ham, fordi han havde narkotika i lommen.

Som barn var han utrolig genert, og hans mor måtte alliere sig med nogle drenge for at skaffe ham venner. Men det lykkedes kun i få tilfælde at få faste kammerater. Til gengæld var han betydelig mere udadvendt det seneste år.

De billeder, man kan se af ham, viser en ung mand i en sort jakke med flagsymboler fra de hvide regimer i det daværende Rhodesia og Sydafrika – flag som også en række hvide racistiske organisationer bruger som deres symboler for at vise, hvordan det går, »når hvide opgiver magten«. I det hele taget anvendte han racistiske symboler over alt, også det såkaldte sydstatsflag, som for mange amerikanere er et tegn på, at der stadig eksisterer en sydstatsracisme i USA.

Flaget er ikke forbudt og vajer også fra officielle bygninger. Men det er et flag, som mange gerne vil have fjernet.

Og har Roof så nogle, der støtter ham. Hvis man kigger på nettet, så ja. Der er masser, der hylder ham som en helt. Og det er en del af historien, at USA har raceproblemer, og at det kun kræver et had og et våben at gennemføre en sådan handling.

Og så de 375 dollar, det koster at gå ind fra gaden og købe den pistol, han brugte. For amerikanerne har ret til at bære våben. Og der er fortsat stort set ingen kontrol med, hvem der køber dem.