21-årig datter af Putins talsmand får beskyldninger til at fyge i Bruxelles: »Brud på sikkerhedsregler«

Vladimir Putins talsmand kan fremover ringe til sin datter, hvis han vil vide, hvad der sker i Europa-Parlamentets udenrigsudvalg. »En skændsel«, lyder kritikken.

RUSSIA-PUTIN/
Dmitrij Peskov har været Vladimir Putins talsmand siden 2000. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHEMETOV

Det franske medlem af Europa-Parlamentet Aymeric Chauprade har aldrig lagt skjul på sin beundring for Vladimir Putins Rusland.

Han har bakket op om Moskvas annektering af den ukrainske Krim-halvø, og han har kaldt Rusland for »verdens håb i kampen mod den nye totalitarisme«.

Nu har den franske parlamentariker knyttet endnu en forbindelse til de russiske topfolk. Han har ansat den 21-årige datter af Vladimir Putins mangeårige talsmand på sit kontor i Europa-Parlamentet.

Det bekræfter Aymeric Chauprade over for Radio Free Europe. Den nyansatte er praktikant, fremgår det af Europa-Parlamentets hjemmeside.

»Hun er ganske rigtigt datter af en vigtig person i Rusland, men som studerende har hun ikke færre rettigheder end andre unge,« siger Aymeric Chauprade til Radio Free Europe.

Nyheden har imidlertid fremkaldt panderynker hos andre parlamentarikere, der ser både interessekonflikter og sikkerhedsmæssige hovedpiner. Aymeric Chauprade er medlem af parlamentets udenrigsudvalg og et underudvalg om sikkerhed og forsvar. Hans nye medarbejder får derfor adgang til dokumenter og computersystemer tilknyttet de to udvalg.

»Det er et brud på de generelle sikkerhedsregler i Europa-Parlamentet,« siger Sandra Kalniete fra den konservative partigruppe EPP til Radio Free Europe.

Holdt pressemøde på Krim-halvøen

Den nyansatte Jelisaveta Peskova er datter af Vladimir Putins talsmand og nære medarbejder gennem to årtier, Dmitrij Peskov. Peskov står i spidsen for præsidentens informationskontor og regnes for at være hovedarkitekten bag Putins nøje tilrettelagte offentlige image gennem 19 år.

Hans datter, Jelisaveta Peskova, er heller ikke ukendt for den russiske offentlighed.
Sidste år trak hun overskrifter i russiske medier efter et pressemøde på Krim-halvøen, hvor hun promoverede Ruslands »patriotiske erhvervsliv«.

Andre kender hende fra Instagram, hvor hun dokumenterer sit glamourøse studenterliv for sine 80.000 følgere.

Billeder af Peskov-familiens luksuslejlighed i Paris blev trukket ind i Ruslands politiske debat, da oppositionslederen, Aleksej Navalnyj, i sidste måned beskyldte Putins talsmand for at hemmeligholde et stort ejendomsimperium trods en beskeden officiel løn.

Aymeric Chauprade er tidligere udenrigsrådgiver for den franske partileder Marine Le Pen og nuværende medlem af Europa-Parlamentet. Le Pens parti har siden brudt med Chauprade. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET.

»Nogle flipper bare helt ud,« lød hendes kommentar til Navalnyj om den sag i en post på Instagram, der nu er slettet.

Ansættelsen hos Aymeric Chauprade rejser imidlertid principielle spørgsmål om habilitet, mener Petras Austrevicius fra den liberale gruppe i Europa-Parlamentet til Radio Free Europe.

»Jeg kunne slet ikke tro, at Kreml har hænderne i lommen og hjertet af EU-institutionerne,« siger han.

Også Estlands tidligere præsident Toomas Hendrik Ilves har luftet kritik af ansættelsen af personer, der er i familie med Kremls topfolk.

Aymeric Chauprade er tidligere rådgiver for den franske højrefløjspolitiker Marine Le Pen, og han deltog under hendes besøg i Moskva. Han og hendes parti brød imidlertid med hinanden i 2015 efter en række gensidige beskyldninger.

Den franske parlamentariker afviser, at der er noget betænkeligt i ansættelsen, da Jelisaveta Peskova hverken arbejder for private firmaer eller offentlige myndigheder i Rusland.

»Derfor kan der ikke være nogen interessekonflikt i udførelsen af mit mandat som parlamentsmedlem,« siger han til Radio Free Europe.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Central- og Østeuropa