20/7-2003: Hoffa blev ikke fundet - heldigvis

Han blev sidst set 30. juli 1975. I den forgangne uge troede FBI så, at man havde fundet forklaringen på den skandaleomspundne amerikanske fagforeningsleders forsvinden. Men nej. Jimmy Hoffa er stadig et sted derude.

Fagforeningsboss Jimmy Hoffa (tv.) omgivet af støtter, mens han stadig var en magtfuld mand. Siden forsvandt han sporløst. Og forleden mislykkedes endnu et forsøg på at finde spor efter Hoffa. Arkivfoto: AP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON

FBI-agenterne kom tilbage fra gravearbejdet, slog ud med armene og konstaterede: »Han var der ikke.«

Jimmy Hoffa er stadig et mysterium.

Måske skal nogle elementer af tilværelsen forblive mysterier. Måske er det ikke meningen, at de skal opklares.

Den afskyelige snemand, uhyret i Loch Ness, ingredienserne i makrel i tomat, Jimmy Hoffas endeligt.

Under swimmingpool
FBI fik i den forgangne uge et tip om, at liget af den amerikanske fagforeningsleder lå under en swimmingpool ved et hus i Bay City i Michigan, 160 kilometer fra det sted, hvor Hoffa sidst var set. Tippet kom fra en person, som tidligere havde hjulpet politiet, og som blev anset for at være troværdig, men denne gang var der kun en masse jord og bøvl og ingen Hoffa.

»Vi er skuffede,« sagde en talsmand for FBI

Det er jeg ikke, skrev kommentatoren Ken Ringle i Washington Post. »Selvfølgelig ønsker vi at finde Saddam Hussein og Osama bin Laden og alle masseødelægelsesvåben. Men Jimmy Hoffa er en anden historie. Er det ikke bedre at forestille os, han ligger indkapslet i cement under den ene ende af Giants Stadium i New Jersey end at finde ham? Vi har brug for, at alt i livet ikke er naglet fast eller forklarligt,« skrev Ringle.

Og hvad det sidste angår - så hører Hoffa absolut til i den kategori.

Mafiaforbindelse
Sagen kort: I 1957 blev Hoffa chef for det amerikanske transportarbejderforbund, Teamsters, og han gennemførte nogle af de mest opsigtsvækkende sejre i den amerikanske fagforbevægelses historie, og hans forbund voksede til over to mio. medlemmer. Det var den gode nyhed. Den dårlige var, at Hoffa samarbejdede med mafiaen - i en sådan grad, at det ikke var til at vide, hvor Teamsters hørte op, og La Cosa Nostra begyndte. I 1967 blev Hoffa idømt en tvivlsom fængselsstraf for at forsøge at påvirke et nævningeting, men han nægtede at gå af som formand for Teamsters, og hans medlemmer var vanen tro loyale over for deres chef.

I 1971 gik han så af, og præsident Richard Nixon benådigede ham.

Straks han var ude af fængslet, begyndte han at kæmpe for at få sit gamle formandskontor igen, men denne gang stødte han ikke kun på modstand fra myndighederne, men også fra sin gamle kampfæller i mafiaen. De kunne nemmere samarbejde med den nye formand, han var ikke så besværlig, og 30. juli 1975 skulle Hoffa til et møde med to af de store kanoner fra det sicilianske dampvæveri - Anthony Provenzano, der var chef for Teamsters i New Jersey, og Anthony Giacalone, der var capo i den lokale mafia i Detroit.

Hoffa er ikke set siden, og rygterne er mange. Han fik cementsko om fødderne og havnede i Lake Erie, han blev begravet under en mark i Indiana, han blev hakket i småstykker og spredt over et stort areal. You name it.

Myternes hjemsted
I den forgangne uge kom turen så til swimmingpoolen i Bay City, men uden held, og Jimmy Hoffa befinder sig stadig samme sted som eventyreren Amelia Earhart, flykapreren D.B. Cooper og piloterne fra Bermuda Trekanten.

De befinder sig det sted, hvor myterne vokser.