200.000 i fartbøde

"Jeg havde hellere rejst jorden rundt for pengene." Sådan siger indehaveren af Sveriges suverænt største fartbøde.

En af Sveriges store ejendomsbesiddere, den 62 årige Hans Ahl med bopæl i Stockholm og Växjø er netop blevet idømt en rekordstor fartbøde. Billetten lyder på intet mindre end 200.000 kr. og er straffen for at køre 37 kilometer for hurtigt.

Forseelsen fandt sted i marts på udenfor Mariehamn, Ålandsøernes hovedstad i Den Botniske Bugt. Her kom Hans Ahl en efteriddag kørende på en skovstrækning, hvor der var 30 kilometers begrænsning - og hvor polisen netop havde taget opstilling.

Der var ikke så meget at forklare, men hvor Hans Ahl nok regnede med at blive afkrævet de 4.000 kr. som er maksimalbøden i Sverige, lød dommen fra tingsretten i Mariehanm i denne uge på 50 dagbøder til i alt 200.000 svenske kroner, skriver avisen Aftonbladet.

Årsagen er at trafikforseelser på Ålandsøerne - der tilhører Finland, men har selvstyre - straffes i forhold til formue og indtægtsforhold.

Og da Hans Ahl på daværende tidspunkt havde indtægter på fire mio. kr. og en formue ved siden af på 4,6 mio. blev forseelsen takseret til det sekscifrede beløb.

"Det var jo ingen racerbil jeg kørte, men en almindelig minibus og jeg så simpelthen ikke 30-km skiltet," siger Hans Ahl, der har anket dommen.

"Det er jo vanvittigt. Hvis du overtræder loven og er arbejdsløs eller studerende koster det ikke noget, mens jeg der har arbejdet hele livet, skal af med så stor en bøde.

Den dømte afviser, at han er nødt til at gå på socialkontoret for at kunne betale.

"Jeg klarer det nok, men jeg havde hellere rejst jorden rundt for pengene," siger Hans Al.