20 børn blev skudt på Sandy Hook: Nu kan forældrene sagsøge våbenproducent

Den amerikanske højesterets afgørelse kan vise sig at være et stort nederlag for våbenproducenterne.

I alt mistede 26 personer livet, da en 20-årig gerningsmand begik et skoleskyderi på Sandy Hook Elementary School i Newton, Connecticut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix

Pårørende til de dræbte i skoleskyderiet på Sandy Hook Elementary School i 2012 har fået lov til at sagsøge våbenproducenten Remington og kræve en enorm erstatning.

Det har den amerikanske højesteret afgjort, skriver mediet NPR.

Det var den amerikanske våbenproducent Remington, der havde produceret det semiautomatiske gevær, som blev anvendt under skoleskyderiet.

I december 2012 skød og dræbte den 20-årige Adam Lanza 26 personer på skolen Sandy Hook i Connecticut. 20 af ofrene var seks og syv år gamle. Gerningsmanden skød derefter sig selv.

Højesterets afgørelse bliver set som et nederlag for våbenindustrien, og døren synes nu åben for, at pårørende til skuddræbte personer kan sagsøge våbenproducenterne i en lang række sager.

Ret til erstatning?

En lov fra 2005 forhindrer søgsmål mod våbenproducenter i drabssager, hvor mord er begået af ofrenes familiemedlemmer. Men højesteret har været nødt til at tage stilling til, om våbenproducenterne også kunne beskyttes i sager om massemord.

Pårørende til Sandy Hook-skyderiet ønsker at gøre Remington delvist ansvarlig for massemordet på grund af våbenproducentens marketingstrategi.

De pårørendes advokater mener, at Remington har forherliget våbnets »militaristiske« kvaliteter og skabt et billede af, at våbnet skulle bruges »i overfald mod mennesker«.

Remington har forsøgt at blokere søgsmålet, og de pårørende har kaldt det et forsøg på at »undgå ansvaret«.

En domstol i Connecticut skal nu afgøre, om de dræbtes familier har ret til erstatning.