20 år efter: Srebrenica er stadig et blødende sår og en betændt byld

Srebrenica, hvor 8.000 muslimske mænd og drenge blev myrdet i 1995, er stadig et åbent sår i den muslimske befolkning. I dag mindes ofrene ved stor højtidelighed.

Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

20-årsdagen for den værste massakre i Europa siden 2. Verdenskrig, mindes i dag i den bosniske by Srebrenica, hvor serbiske styrker dræbte 8.000 muslimske mænd og drenge under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien.

Titusinder menes at ville deltage i markeringen, skriver Reuters.

Myrderierne fandt sted over fem dage i 1995 omkring Srebrenica, hvor bosnisk muslimske flygtninge havde søgt tilflugt i hvad, der officielt blev betegnet som en sikker zone beskyttet af FN.

Den hollandske fredsbevarende FN-styrke på stedet kunne dog ikke stille noget op mod de serbiske styrker. Den fik hverken forstærkning eller flystøtte og blev reelt holdt som gidsler af de serbiske styrker.

De kunne kun se til, da serberne begyndte at skille familierne og sende kvinderne væk i busser. Senere vendte busserne tilbage og kørte de tilbageblevne mænd og drenge væk, uden de hollandske soldater fik at vide, hvilken skæbne der ventede dem.

Stærkt i bevidstheden står et billede af chefen for de serbiske styrker general Ratko Mladic i Srebrenica, der beroligende klapper en lille muslimsk dreng på hovedet, omgivet af paniske voksne.

En enkelt hollandsk soldat opdagede på et tidspunkt en bunke pas, der lå hos serberne og spurgte, om ikke deres ejermænd skulle bruge dem til at identificere sig senere, hvorefter svaret lød:

»Du må være gal. Dem får de ikke brug for.«

Myrderierne foregik på åben mark eller i større bygninger i omliggende landsbyer, hvor mænd og drenge blev stuvet sammen, hvorefter de blev skudt ned. Videooptagelser har efterfølgende afsløret, hvordan serbiske styrker driver mænd og drenge frem mod en af henrettelsespladserne på en mark, og hvordan de står kø, inden de bliver dræbt.

Et andet hjerteskærende klip viser en far, der under bevogtning går rundt og kalder på sin familie og andre, der er flygtet ud i en nærliggende skov, for at få dem til at komme frem og overgive sig til serberne.

Ligene blev efterfølgende skjult i massegrave, og endnu mangler 1.000 ofre at blive fundet og identificeret.

Den tidligere general Mladic sidder i dag fængslet i Haag, hvor han er tiltalt for krigsforbrydelser af den særlige krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien.

Massakren i Srebrenica, er af FNs straffedomstol blevet betegnet som folkemord, men i sin afgørelse har retten samtidig fastslået, folkemordet ikke kan forbindes med Serbiens statslige organer. Serbien som stat blev frikendt for ansvar.

Srebrenica er stadig et blødende sår hos de bosniske muslimer, mens den hos serberne nærmest er en betændt byld, der aldrig er gået hul på.

Dog ventes den serbiske premierminister, Aleksandar Vucic, at deltage i mindehøjtideligheden i dag.

Rusland der er historisk allieret med Serbien, nedlagde for et par dage siden veto i FN mod, at der i en resolution bliver brugt betegnelsen folkedrab.