2.000 breve og emails: Smædekampagne mod landets dommere vækker røre i Polen

Den polske regerings omdiskuterede reformer af retssystemet har længe været en torn i øjet på Bruxelles. Nu viser en afsløring i polske medier, at kræfter internt i den polske regering angiveligt har startet en målrettet kampagne mod landets dommere.

ARRIVALS
Afsløringerne om en storstilet smægekampagne under Justitsministeriet fik denne uge Polens premierminister Mateusz Morawiecki til offentligtat kræve en forklaring på, hvad der dog er foregået. Kort fratrådte den vicejustitsminister og dommer, der er centrum i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS OIKONOMOU

Et medlem af den polske regering beskyldes for at have sluppet internettrolde løs i en smædekampgane mod landets dommere.

Den opsigtsvækkende sag, der blev afsløret af det polske medie Onet mandag, fik senere samme dag landets vicejustitsminister til at fratræde sin post.

Sagen er følsom, fordi den polske regerings reformer af landets retsvæsen – herunder blandt andet forholdene for landets dommere – er under massiv kritik fra blandt andet oppositionen og Europa-Kommissionen for at stride mod grundlæggende principper om retssikkerhed.

EU-Domstolen har blandt andet sagt, at reformerne strider mod EU-lov og risikerer at udsætte dommere for udefrakommende indblanding og pres fra præsidenten. De risikerer også at skade selvstændigheden for landets højesteret.

Derfor er ubelejligt for regeringen, at mediet Onet kan skrive, at regeringens vicejustitsminister Łukasz Piebiak, som selv er dommer, ligefrem har »arrangeret og kontrolleret« en smædekampagne online, der retter sig mod dommeren Krystian Markiewicz. Markiewicz leder organisationen Iustitia, der er kritisk over for netop regeringens retsreformer.

2.000 breve og email

Ført af Piebiak skal en kvinde have sendt mere end 2.000 breve og emails med sladder om Markiewicz til andre dommere og højereorienterede medier i Polen. Omkring 20 andre dommere skal også have været mål for smædekampagner, og Markiewicz har ifølge Onet i direkte vendinger lykønsket kvinden for »så smukke og udbredte aktiviteter.«

Selv sagde Piebak i forbindelse med sin afgang, at han er udsat for en politisk motiveret kampagne, der har til formål at miskreditere de retsreformer, regeringen har arbejdet for at gennemføre.

Sagen dukker op få måneder før oktobers parlamentsvalg i Polen, hvor regeringspartiet Lov og Orden (PiS) ifølge meningsmålingerne i øjeblikket ser ud til at kunne beholde magten.

Ifølge EU-mediet Politico kommer sagen oven i købet få dage efter, at formanden for det polske parlament måtte gå, efter beskyldninger om at han havde brugt misbrugt reglerne for brug af regeringens fly.

Netop fordi der er tale om en serie af skandaler, mener Anna Materska-Sosnowska fra institut for statskundskab på Warszawas Universitet, at vælgerne ikke vil have glemt det igen, når valget nærmer sig.

»Summen af disse hændernes vil få en indflydelse på valgkampen og måske endda valgresultaterne,« siger hun til Politico.