194 børn skuddræbt siden Sandy Hook-massakren

Fredag kostede et nyt skoleskyderi en 15-årig pige livet. En ny opgørelse viser, at knap 200 børn er dræbt af skud det seneste år.

Elever og forældre mødes efter skoleskyderiet på Arapahoe High School i Colorado, hvor en dreng skød en person og sig selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVAN SEMON

USA: En 18-årig amerikaner sårede fredag en elev på Arapahoe High School i Colorado, hvorefter han tog sit eget liv.

Det skete dagen før årsdagen for massakren på skolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut, da en 20-årig mand gik amok og dræbte 20 børn og seks voksne.

Det udløste en stor debat om amerikanernes ret til at eje og bære våben. Alligevel er mindst 194 amerikanske børn i alderen 0-12 år blevet skuddræbt det seneste år. Det skriver den amerikanske netavis »Mother Jones« ifølge VG.no.

Gennemsnitsalderen på de dræbte børn er seks år. De fleste blev dræbt i eget eller venners hjem. Mindst 52 af dødsfaldene involverede børn, som selv håndterede usikrede våben.

Våbendebatten blussede voldsomt op efter Sandy Hook-massakren. Præsident Obama forsøgte efterfølgende at stramme våbenlovene, men det blev modarbejdet af den magtfulde amerikanske våbenlobby.

Obama foreslog, at baggrundstjek også skulle gennemføres ved våbenkøb på nettet, og han gjorde sig til talsmand for et forbud mod kraftige halvautomatiske våben samt forbud mod salg til private af våbenmagasiner med plads til flere end ti kugler.

Men forslagene blev stemt ned i april af især republikanere i Kongressen. Trods modstanden er våbenlovene dog blevet strammet på delstatsniveau for cirka halvdelen af amerikanerne.

21 stater har ifølge »Mother Jones« gjort det sværere at eje og bære våben, ligesom myndighedernes muligheder for at spore våben er styrket.

Men i 29 stater er udviklingen gået den modsatte vej. Her er der lempet på restriktioner omkring at eje og bære våben. 12 stater - deriblandt Alabama og Texas - tillader nu bevæbnede vagter på skoler, ligesom frivillige, bevæbnede vagter kan patruljere ved børnehaver.