17 år for at tvangsgifte datter

Spanien og Mauretanien er på randen af en diplomatisk konflikt, efter at en immigreret kvinde fra det nordafrikanske land er blevet idømt 17 års fængsel for at tvinge sin teenagedatter til ægteskab og sex med en halvgammel fætter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ikke så meget at rafle om, da fætter Mokhtar ringede for at bede om Selambas hånd. Den på det tidspunkt 14-årige piges forældre sagde straks ja, og kort efter blev ægteskabet med den 26 år ældre mand fejret samt, naturligvis, fuldbyrdet.

Sådan har man altid håndteret den slags i Mauretanien, og skik følge eller land fly, som man siger. Problemet for Hawa Meint Cheik og Mohammed Ould Abdallahi – Selembas forældre – er blot, at de har boet i Spanien de seneste 20 år, og her ser man noget anderledes på sagen.

Da Mokhtar Salem, som i første omgang var blevet boende hjemme i Mauretanien, et år efter brylluppet kom på besøg hos svigerfamilien for at være sammen med sin unge brud, flygtede hun rædselsslagen over til nogle spanske venner. De tog hende først med på hospitalet og derefter på politistationen. Kort efter var både ægtemand og forældre anholdt og sigtet for henholdsvis seksuelt overgreb og ulovlig tvang.

»Min far truede mig. Han sagde, at han ville kaste den første sten ved min stening, hvis jeg ikke opførte mig ordentligt,« forklarede Selemba, da retten i sydspanske Cádiz i sidste måned skulle tage stilling til sagen.

Dommen blev hård. Mens faderen slap med halvandet års fængsel for sine trusler, blev Hawa Meint Cheik idømt 17 år for rent fysisk at have tvunget datteren til såvel ægteskab som sex med Mokhtar Salem. Anklagemyndigheden krævede tirsdag parret fængslet straks og uden hensyn til en mulig appelsag pga. risikoen for flugt.

Civilisationernes alliance?
Sker det, vil spændingen mellem Spanien og Mauretanien stige yderligere. Såvel myndigheder som menige borgere i det nordafrikanske land er i forvejen rasende over dommen.

»Ægteskabet er fuldt legalt i vores land, der har sine egne religiøse og kulturelle sædvaner. Det må de spanske myndigheder, der har så travlt med at tale om ’civilisationernes alliance’, kunne forstå,« lyder det spydigt fra den mauretanske ambassadør i Madrid med henvisning til premierminister Zapateros udenrigspolitiske hjertebarn.

Hjemme i Mauretaniens hovedstad Nuackchot har såvel borgergrupper som den lokale presse protesteret.

»Hvis vi ikke kan fængsle en spanier for at drikke alkohol i vores land, bør spanierne heller ikke dømme vores sociale adfærd,« skriver eksempelvis Le Rénovateur.

Spanien er afhængig af den mauretanske regerings vilje til samarbejde i kampen mod den illegale immigration fra Vestafrika til De Kanariske Øer.