160 år for forfejlet terrorangreb

Fire terrorister fra det fejlslagne London-angreb fik i går udmålt fire livstidsdomme på mindst 40 år hver. To mistænkte skal igennem en ny retssag, efter at juryen ikke kunne komme til enighed.

De havde angiveligt regnet med at indløse en enkeltbillet til Paradis den skæbnesvangre dag for to år siden, da de besluttede sig for at kopiere det første selvmordsangreb mod London præcis to uger forinden.

Her var 52 uskyldige omkommet og mange såret ved bombeeksplosioner i tre tog og en bus. En handling, der inspirerede Muktar Said Ibrahim, Yassin Omar, Ramzi Mohammed og Hussein Osman til at forsøge sig med en lignende aktion og resulterede i, at de fire mænd i går hver især blev idømt livstid for deres mislykkede terrorforsøg med en afsoning på minimalt 40 år i fængsel.

Retssagen har oprullet, hvordan de fire udstyrede sig med bomber med de samme sprængstoffer som de fire selvmordsbombemænd havde brugt ved angrebet 7. juli 2005 pakkede deres rygsække med søm, bolte og skruer for at sprede mest muligt skade og rejste så med Londons Underground og en bus i et forsøg på at gennemføre terror i samme stil.

En blanding af heldige omstændigheder og mangel på teknisk akkuratesse i koncentrationen af sprængstoffet og styrken af detonatorerne gjorde, at bomberne aldrig blev detoneret. Men ifølge dommerens erklæring ved strafudmålingen var der tale om funktionsdygtige bomber og fire mænd, der vidste præcis, hvad de var i færd med at foretage sig. Dommeren lagde især vægt på, at hele Storbritannien stadig havde terrorangrebet to uger tidligere i frisk erindring.

»Familierne og venner til de døde og sårede, de hundredvis, ja tusindvis, der blev fanget under jorden i rædselsvækkende omstændigheder røgen, skrigene fra de sårede og døende dette var noget, hver enkelt af de tiltalte kendte til. Efter 7/7 vidste de præcis, hvad resultatet af deres handlinger ville blive,« sagde dommeren. Han understregede, at han var overbevist om, at angrebet havde forbindelser til og formentlig var styret af al-Qaeda.

Det, der i en forvreden version af islamistisk ideologi lignede en hurtig enkeltbillet til Paradis blev i går vekslet om til fire årtier uden udsigt til frihed. Den yngste af de fire dømte vil være 65 år, når han så meget som bare kan ansøge om at blive løsladt, mens lederen af terrorcellen Muktar Said Ibrahim vil være tæt på sin 70-års fødselsdag, inden han har en chance for at slippe ud igen.

Ny retssag på vej
To medanklagede i sagen kommer til at møde op i en ny retssag, fordi juryen ikke kunne blive enige om deres domme efter seks måneders retssag og en uges votering.Det drejer sig om en mand, der ifølge anklagemyndigheden havde en bombe på sig, men smed den fra sig i en park, da han mistede modet og yderligere en mand, der menes at have været i inderkredsen af terroristerne.

Sagen om det forfejlede angreb er en af de største terrorsager, som den britiske anklagemyndighed har fået afsluttet siden 2001, og den har ikke været en ubetinget succes. Det er kommet frem, at efterretningstjenesten flere gange havde kig på de kommende terrorister men ikke så truslen komme. Eksempelvis lykkedes det lederen Ibrahim at rejse på træningslejr i Pakistan trods det faktum, at han var ude af fængsel mod kaution.