16 dræbt af bomber i Istanbul

Opdateret 09.01: Mindst 16 blev dræbt, da to voldsomme eksplosioner søndag aften rystede et arbejderkvarter i Istanbul.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et arbejderkvarter i Tyrkiets største by Istanbul blev søndag aften rystet af to voldsomme bombeeksplosioner, som kostede mindst 16 livet, mens mere end 150 er såret, oplyser byens guvernør, Muammer Güler.

"Vi kender dræberne," skrev avisen Sabah mandag i en overskrift over et billede af lig spredt ud over en travl gade, hvor to bomber sønderrev menneskemængden.
Ingen har påtaget sig skylden for eksplosionerne, de værste siden Tyrkiet i november 2003 blev ramt af selvmordsbomber ved det britiske konsulat og en britisk bank, hvor 32 mistede livet. Aviser skriver, at tre personer er tilbageholdt og sættes i forbindelse med bomberne.

Adskillige aviser skriver, at politiet fokuserer efterforskningen omkring oprørere fra Kurdistans Arbejderparti (PKK), som ifølge aviserne tidligere har brugt lignende sprængstof. Terrornetværket al-Qaeda tog skylden i 2003.

- Der er ingen tvivl om, at dette er et terrorangreb, sagde Güler til journalister på åstedet.

Tv-stationen NTV rapporterer, at bomberne eksploderede med 10 minutters mellemrum, og at den anden bombe sprængtes, da folk skyndte sig hen for at hjælpe dem, der blev såret ved den første eksplosion.

Ifølge vicepremierminister Hayati Yazici er 15 af de mange såredes tilstand kritisk.
- Vi ved, at det var et terrorangreb. Men hvem der har skylden, kan vi endnu ikke sige, fortalte Yazici.

30 hårdt sårede mennesker blev hasteindlagt på et hospital i nærheden. Tv-billeder viste panikagtige scener med blødende folk, der flygtede fra stedet, mens andre ilede til for at hjælpe de sårede på fortovene i Gungoren-kvarteret, hvor mange mennesker havde været ude og nyde sommeraftenen.

Tyrkiets præsident, Abdullah Gül, fordømte straks angrebene.

- Ingen mål kan nås ved brug af vold, drab på uskyldige og terror. Disse angreb viser, hvor inhumane og feje gerningsmændene er, skrev Gül i en udtalelse.
Flere medier mente i første omgang at vide, at der søndag var tale om gaseksplosioner, som langtfra er noget særsyn i Tyrkiet.

CNN's korrespondent undrede sig da også over, hvorfor nogen skulle begå et terrorangreb i Gungoren.

- Her bor kun helt almindelige mennesker, sagde korrespondenten til den amerikanske tv-station.

Den politiske situation i Tyrkiet er anspændt forud for, at forfatningsdomstolen mandag tager fat på en omstridt retssag, der skal afgøre, om det regerende AK-parti har bedrevet ulovlige islamiske aktiviteter.

Chefanklageren beskylder AK-parti for at ville forvandle det sekulære Tyrkiet til en islamisk stat og indføre sharialovgivning. Dommerne skal også tage stilling til, om premierminister Recep Tayyp Erdogan, statsoverhovedet Abdullah Gül og 69 andre fremtrædende partifunktionærer får forbud mod at være aktive i partier i fem år.

Spændingerne i landet er desuden vokset i forbindelse med en omfattende politiefterforskning af en ultranationalistisk gruppe, der beskyldes for at forsøge at styrte regeringen.

/ritzau/AP