16-årig klarede eksamen timer efter højhusbrand

En unge pige undslap flammerne, der dræbte 80 i højhuset Grenfell Tower i London. Morgenen efter gik hun til eksamen og har nu fået sin topkarakter i kemi.

Branden i Grenfell Tower overraskede alle med sin eksplosive voldsomhed, og mange blev fanget i flammerne, mens de ventede på hjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS

Den 16-årige Ines Alves boede på 13. etage af højhuset Grenfell Tower i London-bydelen North Kensington. Natten til 14. juni blev højhuset ramt af en omfattende brand forårsaget af en kortslutning i et køleskab. Branden udviklede sig eksplosiv på grund af særligt brændbart bygningsmateriale. Mange beboere omkom i deres lejligheder, og ifølge myndighederne mistede mindst 80 mennesker livet.

Det lykkedes dog Ines Alves at undslippe flammerne iført pyjamas og lidt overtøj samt at få sine notater til en forestående kemieksamen med. Trods tragedien omkring hende valgte Alves at tage direkte til skriftlig eksamen i kemi på Sacred Heart High School klokken ni samme morgen. Stadig iført pyjamas. Hun forklarede efterfølgende, at der ikke var nogen pointe i at blive ved med at se bygningen brænde.

»Jeg havde fået to timers søvn og netop set mit hus brænde ned. Men det var ikke sunket ind,« forklarede hun kort efter til The Daily Telegraph.

»Af og til kom jeg i tanke om det, men jeg prøvede at blive distraheret af eksamensspørgsmålene.«

Trods den dramatiske optakt til sin kemieksamen fik Ines Alves topkarakteren A — den engelske udgave af det danske tolvtal — efter at lærer og censor havde bedømt opgaven.

Skolens rektor, Marian Doyle, kalder over for BBC resultatet »fantastisk« og tilføjer:

»Det må have været så svært for hende faktisk at komme ind, samtidig med at hun skulle ignorere de ting, hun havde set.«

Selvom Alves også fik topkarakter i matematik og spansk, har branden dog sat sig spor hos teenageren, der i dagene efter droppede eksaminer i blandt andet fysik og historie.

Et medlem af byrådet i North Kensington, Elizabeth Campbell, har til The Independent erklæret, at man vil gøre, hvad man kan for at undgå, at branden får uddannelsesmæssige konsekvenser for eleverne.

»Vi ved, at nogle elever tog eksaminer umiddelbart efter branden og i løbet af de følgende dage, og jeg vil sikre mig, at deres chance for at få en plads på universitetet eller en anden videregående uddannelse ikke bliver påvirket af noget, der er helt uden for deres kontrol.«

Ines Alves er stadig ambitiøs i forhold til sin uddannelse. Ifølge BBC kom det langt fra bag på hendes 20-årige bror Tiago, der ledsagede sin søster, da hun fik udleveret sin karakter, at lillesøsteren klarede sig så flot til en eksamen blot timer efter branden, der ødelagde familiens hjem og ejendele.

»Det virker meget surrealistisk, selv om jeg vidste, at hun nok skulle klare det.«