15.000 på gaden i København: »Hvis du tror, at der ikke findes racisme i Danmark, så tro om«

Søndag gik tusinder danskere for anden gang på gaden i København for at demonstrere mod racisme. Den første demonstration var i solidaritet med George Floyd, men denne gang var budskabet et andet: »Racisme er ikke bare et amerikansk problem. Det er et dansk problem.«

Black Lives Matter-demonstration ved den amerikanske ambassade. Den 46-årige George Floyd mistede livet på hospitalet, efter at en hvid politibetjent havde presset sit knæ mod mandens hals i forbindelse med en anholdelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I weekenden arrangerede organisationen Black Lives Matter Denmark for anden uge i træk demonstration i København. Den første var organiseret i solidaritet med den sorte amerikaner George Floyd, der blev dræbt under en anholdelse i Minneapolis, og de afroamerikanere, som bliver racemæssigt profileret og udsat for politivold i USA.

Søndag, en uge senere, har piben blandt de ifølge politiet godt 15.000 deltagere fået en anden lyd. Jo, der lyder stadigvæk råb om George Floyd, Breonna Taylor, Eric Garner og andre afroamerikanere, som har mistet livet under anholdelse af hvide politibetjente, men dette er ikke længere hovedfokus – nu er det Danmarks tur.

»I har slik, som I kalder »negerboller«, og hvis man kommenterer det, får man af vide, at man ikke forstår dansk humor,« siger den første taler ved demonstrationen, Kevin Sumner. Han er afroamerikaner fra delstaten North Carolina i USA og har boet i Danmark i syv år.

Sumners kommentar bliver efterfulgt at overdøvende jubel og nikken med hovederne, før han fortsætter:

»I Danmark er ordet »dansker« lig med at være hvid.«

Netop kommentaren om »dansk humor« bliver gentaget af flere talere. De fremhæver, at det at være sort i Danmark er ensbetydende med, at man skal tænke en ekstra gang over, om det, man oplevede, var racisme, eller om man bare overdriver.

Forrest står en kvinde med armene rundt om sine to børn, tårerne triller ned ad kinderne, mens hun klemmer en ekstra gang om deres skuldre.

Midt i den gigantiske menneskemasse går Leila på 24 år fra New York, som ikke vil nævnes ved sit fulde navn. Hun fortæller, at det største problem i forhold til racisme i Danmark er, at danskere er uforstående over for problemet.

»Danskere tror, at de er mangfoldige, fordi de altid slår racistiske kommentarer hen som jokes. Og hvis man siger noget til dette, bliver man kaldt sensitiv,« siger Leila i ekko af Kevin Sumners tale.

Hun mener i det hele taget, at det er på tide, at danskere forstår, at racisme ikke kun er et problem i USA. Det er et europæisk problem – et dansk problem – mener Leila.

»Vi er her ikke for at underholde jer«

30 minutter inde i demonstrationen er der flere, der råber, at de har brug for vand. Bwalya Sørensen, talskvinde, talskvinde for Black Lives Matter Denmark, forklarer i mikrofonen, at der er nogle, der er besvimet, og at man bliver nødt til at holde bedre afstand.

Der går 50 minutter, før vognen med arrangørerne, kan bevæge sig igennem den massive menneskemængde. Folk står som sild i en tønde og ånder hinanden i nakken, mens andre kravler rundt i stilladser og lygtepæle.

Black Lives Matter demonstration ved den amerikanske ambassade. Herefter gik den videre til Christiansborg Slotsplads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Bagerst i demonstrationen tager talrige unge billeder og selfies. Forrest bærer de skilte og råber, til stemmerne knækker. Opbakningen er massiv.

»København har talt!« råber Bwalya Sørensen, mens folk danser og leder fællesråb på Kongens Nytorv.

Bwalya Sørensen kalder flere gange sine »sorte brødre og søstre« frem i menneskemængden, og giver de »hvide« demonstranter en klar besked, da råbene er ved at dø ud.

»Til de hvide mennesker, der står foran og ikke råber med. Det her er ikke en koncert, og vi er her ikke for at underholde jer,« lyder det fra Bwalya Sørensen.

I demonstrationens første minutter beskriver Bwalya Sørensen, at det er nødvendigt at have en »dansk krog« på demonstrationen. At den ikke kun kan handle om USA og George Floyd. Netop derfor kommer alle talerne med specifikke eksempler på, hvordan de har oplevet racisme i hverdagen i Danmark. Og for hvert eksempel bliver der nikket i menneskemængden. Mange synes at have oplevet racisme på egen krop og har nu fået nok. Derfor går de på gaden, og derfor stopper de tilsyneladende ikke foreløbigt.