1500 tyrkisk trænede irakiske soldater er med i Mosul

Halvdelen af 3000 irakere, som Tyrkiet har optrænet, er sat ind i operation. Reservestyrke holdes parat.

Der er indledt en offensiv mod Islamisk Stat i Mosul. Reuters/Azad Lashkari Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ankara. Over 1500 tyrkisk trænede irakiske soldater deltager i offensiv mod Islamisk Stat i den irakiske storby Mosul, siger militære kilder i Tyrkiet til Reuters.

- Tyrkiet har i alt trænet omkring 3000 irakiske soldater og halvdelen af dem deltager i operationen, som skal drive Islamisk Stat ud af Mosul, siger kilderne.

Tyrkiet har længe ført hårde forhandlinger med Iraks centrale regering om tyrkiske soldaters tilstedeværelse i Bashoqa og om landets deltagelse i den længe planlagte Mosul-offensiv.

- Omkring halvdelen af de 3000 er sat ind i operationen. Den anden halvdel holdes parat som reservestyrke, siger en af kilderne til Reuters.

En ledende amerikansk general Stephen Towsend, som leder den amerikanskledede koalitions kamp mod Islamisk Stat, siger, at kampene kan vare længe.

- Denne operation med at vinde kontrol over Iraks næststørste by vil sandsynligvis vare i uger, muligvis længere, siger han i en erklæring.

Forberedelserne til offensiven har været i gang i måneder. Tusindvis af mennesker er allerede fordrevet, men FN frygter for sikkerheden for op til 1,5 millioner mennesker.

FN's nødhjælpschef, Stephen O'Brien, mener, at mange almindelige familier er i overhængende fare for at blive fanget i krydsild eller for at blive dræbt af snigskytter.

- I dag annoncerer jeg begyndelsen på disse sejrrige operationer, der skal befri jer fra vold og terror fra Daesh (Islamisk Stat, red.), sagde den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, på statsligt tv natten til mandag.

- Tiden til sejr er kommet, og operationer for at befri Mosul er begyndt, fastslog han.

IS har kontrolleret Mosul med cirka én million indbyggere siden juni 2014.

Det var netop fra en moské i Mosul, at IS' leder, Abu Bakr al-Baghdadi, udråbte et kalifat, som omfatter store landområder i Syrien og Irak.

Lørdag aften blev der fra fly fra Iraks luftvåben kastet flyveblade ned over byen for at advare indbyggerne om, at en offensiv var nært forestående.

/ritzau/Reuters