150 EU-parlamentarikere i støtte til Danmark: »Vi må holde Iran ansvarlig«

Udenrigsminister Anders Samuelsen fik mandag opbakning i EU til et modsvar til Iran efter iranske attentatplaner i Danmark

Danmark fik mandag støtte fra de øvrige EU-lande til at afsøge muligheden for nye sanktioner mod Iran. Danmark vil markere over for Iran, at man ikke slipper ustraffet fra attentatforsøg på dansk jord. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ

Der er god grund til at bekymre sig om i Iran.

Sådan lyder beskeden fra 150 medlemmer af Europaparlamentet, som i et åbent brev bakker op om Danmarks ønske om et fælleseuropæisk modsvar til Iran.

»Danmark spolerede et nyt iransk terrorplot på landets område i oktober. Stilheden fra EU overfor brutale krænkelser af menneskerettighederne i Iran og manglen på et modsvar til de alvorlige terrorplaner i Europa er uacceptabel,« lyder det bl.a.

Opråbet fra parlamentsmedlemmerne kommer på dagen, hvor udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har været i Bruxelles for at diskutere bl.a. sanktioner mod Iran.

På et møde med udenrigsministre fra de øvrige medlemslande redegjorde Anders Samuelsen for den danske sag, hvor »en iransk efterretningstjeneste« ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har planlagt et attentat mod iranere i Danmark.

Udover den danske sag nævner de 150 parlamentarikere i det åbne brev også en sag fra Frankrig, hvor et bombeangreb mod en konference i juni blev forpurret. En iransk diplomat fra landets ambassade i Østrig er anholdt.

Men underskriverne har flere problemer med Iran end de voldelige aktioner i udlandet.

»Vi er bekymret over det forværrede situation for menneskerettigheder og undertrykkelse af kvinder i Iran. Landet har fastholdt verdens højeste antal henrettelser per indbygger under den såkaldt moderate præsident Hassan Rouhanis ledelse,« lyder det i brevet, der også nævner, at der i Iran siden sidste år har været protester mod styret.

Flere danske parlamentarikere har skrevet under, heriblandt Bendt Bendtsen (C) og Ole Christensen (S). I alt er der 751 medlemmer i EU-parlamentet.

»Klar og utvetydig« opbakning

Også på mødet med de øvrige EU-udenrigsministre var der mandag opbakning til det danske forslag om sanktioner.

Ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen tog blandt andre EUs italienske udenrigschef, Federica Mogherini. samt de store EU-lande Frankrig, Tyskland og Storbritannien ordet under udenrigsministermødet.

»Den opbakning jeg har fået i dag, er jeg meget taknemmelig for. Den er fuldstændig klar og utvetydig,« sagde han.

Udenrigsministrene mødes igen i december, hvor spørgsmålet formentligt vil være på dagsordenen.

Den franske sag i juni førte ikke til en diskussion om sanktioner mod Iran, men franske myndigheder beslaglagde midler fra bl.a. den iranske minister for sikkerhed og efterretninger.

Ifølge eksperter er sagerne fra Frankrig og Danmark de seneste eksempler på, at Iran har skiftet strategi i jagten på statsfjender i Europa. Men denne påstand afviser Irans ambassade i København »kategorisk«.

I Danmark rettede truslen sig ifølge PET mod tre iranere i Ringsted, som er medlem af ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz), der kæmper for selvbestemmelse for det arabiske mindretal i en sydlig del af Iran omkring byen Ahvaz.

Frygten for at et attentat mod ASMLA-medlemmerne udløste den største politiaktion i nyere tid, hvor politimyndighederne lukkede store dele af landet ned i jagten på en stjålen Volvo, der viste sig at være et vildspor.

De tre iranere er under personbeskyttelse fra PET, men på trods af truslerne fortsætter de med at sende iransk fjernsyn om situationen i Ahvaz fra Ringsted.

En 39-årig norsk-iraner sidder lige nu varetægtsfængslet sigtet for at have overvåget de tre ASMLA-medlemmer i Danmark gennem flere dage.