150 chauffører fra britisk hær står standby for at køre benzin

I næsten en uge har Storbritannien oplevet store problemer med at få brændstof nok ud til tankstationer.

 
Desperate billister skaber kaotiske scener i London. Tirsdag trak en billist en kniv på en anden billist i bydelen Welling. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Andreas Hein/Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Igen onsdag har der fra morgenstunden opbygget sig lange køer til tankstationerne på tværs af London.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af tilbagemeldinger fra en række korrespondenter.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har efter næsten en uge med chaufførkrise og panikkøb sagt, at der var tegn på bedring i situationen, hvor mange briter er blevet mødt af tomme benzinpumper på tankstationerne.

Men i flere regioner er hundredvis af tankstationer fortsat lukkede.

Ifølge Reuters står 150 chauffører fra den britiske hær klar til at køre brændstof, hvis det bliver nødvendigt.

Endnu er de ikke blevet sat ind. Men anonyme kilder hos forsvarsministeriet har til mediet Sky News oplyst, at det er »meget sandsynligt«, at hæren vil begynde at køre brændstof i de kommende dage.

Krisen er opstået, efter at flere chaufførers mulighed for at arbejde i Storbritannien er blevet forringet af briternes exit fra EU.

Om situationen har premierminister Johnson udtalt:

»Det, som vi ønsker at gøre, er at sørge for, at vi har gjort alle de nødvendige forberedelser til at komme igennem til julen og længere endnu. Det handler ikke kun om tankstationer, men om alle dele af vores forsyningskæde,« har han ifølge Reuters sagt.

Situationen er blevet forstærket af coronapandemien, som har gjort det svært at udligne tabet af udenlandske chauffører ved at uddanne nye.

Det har betydet, at der mangler arbejdskraft, der kan fragte benzin og varer til tankstationer og dagligvarebutikker.

Erhvervsorganisationer melder, at den værste mangelsituation har ramt London, det sydøstlige England og generelt byerne.

Visse steder har der været meldinger om slåskampe ved tankstationer. Billeder på sociale medier har vist, hvordan folk fyldte gamle vandflasker med brændstof.

Erhvervsorganisationen Petrol Retailers Association (PRA) oplyste tirsdag, at 37 procent af dets medlemmer manglede benzin. PRA er organisation for omkring to tredjedele af britiske tankstationer.

/ritzau/