15 mio. liter radioaktivt vand dumpes i havet

I går begyndte japanerne at dumpe 15 mio. liter radioaktivt vand ud i Stillehavet i et forsøg på at stoppe den stadigt voksende forurening af området.

Arbejdere sprøjter et syntetisk stof ud over den radioaktive jord ved Fukushimaværket i Japan. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens temperaturen i de fire ødelagte atom-reaktorer er nu endelig ved at stabilisere sig, står japanerne nu med et andet alvorligt problem. Forureningen af området omkring Fukushima er ved at løbe løbsk.

Og det er valget mellem pest og kolera for ejerne af det katastroferamte Fukushima-værk i Japan lige nu. Enten lader de vandet brugt til at køle de overophedede reaktorer sive ned i grundvandet, hvilket kan gøre området ubeboeligt i hundredvis af år. Eller også dumper de vandet i Stillehavet og håber at strålingen fortyndes til ubetydelige mængder. Japanerne har valgt den sidste løsning.

Derfor dumpes 15 mio. liter vand fra værket med strålingsniveauer 100 gange over det tilladte for havvand nu ud i Stillehavet i et forsøg på at stoppe kølevandets nedsivning til grundvandet, hvilket vurderes ville skabe en endnu større og langstrakt miljøkatastrofe i området omkring det raserede Fukushima-værk.

 

- Noget af dette vand (det tilførte kølevand, red.) rapporteres at lække til grundvandet, og det er blevet nødvendigt at udlede det til havet for at bremse fortsat nedsivning, konstaterede den japanske regeringstalsmand Yukio Edano mandag ved et pressemøde.

Løbsk kølevand

Udsivningen skyldes, at de millioner af liter vand, det japanske elselskab TEPCO i løbet af de seneste uger har pøset ud over de fire reaktorer for at stoppe den løbske overophedning, er begyndt at løbe ud af sprækker og ledningskanaler, ligesom flere turbine- og dieselgeneratorrum også er oversvømmede.

TEPCO frygter, at det radioaktive vand ud over at forurene grundvandet også kan ødelægge det tekniske udstyr, man senere skal bruge til at genoplive værkets faste lukkede kølingssystem.

Værst ved reaktor 2

Aller værst ser det ved reaktor 2, hvor flere af de højradioaktive brændselsstave højst sandsynligt er smeltet igennem reaktorbeholderen. Det betyder, at det uforseglede kølevand har været i direkte kontakt med stavene og efterfølgende er begyndt at løbe ud af forskellige sprækker. Vandet er så radioaktivt, at det har skabt et strålingsniveau på 1.000 millisiverts per time ved overfladen.

Det svarer til, at en atomarbejder ved at opholde sig i ét minut ved det radioaktive vand modtager den samme stråling, som han maksimalt må udsættes for på et helt år.

TEPCO har uden held forsøgt at sprøjte alt fra beton til blefyld og savsmuld ned i den skat, hvor revnen befinder sig.

Plyndringer i fredelige Japan

Ud over problemerne med forureningen på værket står de japanske myndigheder med et andet stort og i det så civiliserede Japan sjældent problem. Der er begyndende meldinger om plyndringer af huse og butikker i den totalt evakuerede 20 kilometers zone rundt om værket samt i den frivilligt evakuerede 30 kilometers zone.

Men politiet kan ikke rykke massivt ind i området, før de er blevet udstyret med et stort antal såkaldte dosimetre, der kan måle, hvor meget radioaktivitet, man udsættes for, fortalte Yukio Edani i går.