15-årig dreng fundet levende i Nepals ruiner efter 144 timer

Efter 144 timer under ruinerne af et sammenstyrtet hotel blev en svækket, 15-årig dreng torsdag reddet af redningsarbejdere i hovedstaden Katmandu.

 

Forud var gået en seks timers kamp for at redde drengen Pema Lamas liv, efter at lokale myndigheder og et internationalt redningsfolk havde fået lokaliseret ham i live under ruinerne af det tidligere Hilton Guesthouse.

Siden det kraftige jordskælv i lørdags, der foreløbig menes at have kostet 5.500 mennesker livet, havde han ligget i klemme mellem resterne af nogle af hotellets syv sammenstyrtede etager. Ved et lykketræf blev redningsarbejderne opmærksomme på lyde fra ham, da man egentlig var i gang med at bjærge omkomne ud fra ruinerne.

Drengen havde kunnet overleve i de knap seks døgn, fordi han var kommet til at ligge mellem to sammenstyrtede betondæk, der kun blev holdt adskilt af forvredet armeringsjern.

"Hele redningsoperationen er farlig, hvor man er nødt til at opveje risikoen mod gevinsten. Og hvis man kan redde et menneskeliv, vil vi næsten risikere alt," lød det undervejs i redningsarbejdet fra lederen af den amerikanske del af redningsholdet - Andrew Olvera - ifølge engelske Daily Mail.

Da redningsarbejderne omsider kunne trække den 15-årige Pema Lama ud i det fri på en båre, missede han med øjnene mod det uvante lys og fik straks lagt et drop i den ene arm, ligesom hans hals blev beskyttet med en nakkekrave. Imens jublede både redningsarbejderne og tilskuere på stedet over den vellykkede redningsaktion.

Midt i de utallige dødstragedier og de titusindvis af hjemløse er der også dukket enkelte andre solstrålehistorier op i Nepal. Eksempelvis om den 27-årige Rishi Khanal, der blev reddet efter at have ligget fanget i ruinerne fra et andet hotel i Katmandu. Han havde netop spist frokost, da jordskælvet indtraf og smadrede hotellet, så hans ene fod kom uhjælpeligt i klemme under sammenstyrtede murbrokker. Han lå efterfølgende fanget i 82 timer blandt omkomne ofre, og måtte have amputeret sit ene ben i forbindelse med redningen.

En tredje overlevende, der blev reddet efter at have været fanget i næsten et døgn, var en kun fire måneder gammel, tilstøvet baby, der onsdag blev reddet i ruinerne fra familiens sammenstyrtede hjem, efter at redningsarbejdere havde hørt hans hans svage gråd. Forældrenes skæbne er uvis.

Det anslås, at jordskælvet vil påvirke otte millioner menneskers dagligdag, hvoraf mindst to millioner skønnes at komme til at mangle telte, vand, mad og medicin i løbet af de kommende tre måneder.