14.000 evakueret fra 2. Verdenskrigs-bombe

I Hannover har myndighederne igen evakueret beboere i tusindvis for at fjerne bomber fra 2. Verdenskrig.

Bombeeksperterne fra "Kampfmittelbeseitingungsdienst" har fået bomben op på en europalle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Eisele / Reuters

14.000 indbyggere i den sydlige del af Hannover blev søndag evakueret, for at myndighederne kunne uskadeliggøre en halvtons-bombe fra Anden Verdenskrig, som lå begravet 7,5 meter under en parkeringsplads ved et supermarked.

- Det lykkedes for bomberydderne at få skruet begge detonatorer ud, siger Alfred Falkenberg, talsmand for brandvæsenet, som koordinerede indsatsen fra de i alt 750 politifolk, brandfolk og mandskab fra andre beredskabstjenester, som var sat ind under aktionen.

Betjente gik fra hus til hus for at sikre, at alle havde fulgt påbuddet om at evakuere sikkerhedsområdet, som var et cirkelslag på 1 kilometer i radius tegnet rundt om bomben.

Mindst 98 af de evakuerede udgøres af patienter på et hospital nær parkeringspladsen med bomben.

Bomben er fundet ved nærstudie af luftfotos taget lige efter krigen. Myndighederne har kendt til den store bombe siden starten af december, men så længe man ikke gravede ned til den, udgjorde den ikke en større fare.

- Vi har ventet til nu med at fjerne den, blandt andet fordi vi ville sikre, at der skulle flyttes færrest mulige patienter fra hospitalet i sikkerhedszonen, siger brandvæsenets talsmand.

De fleste af de evakuerede havde søgt tilflugt hos venner eller familie. En del af dem blev indlogeret på skoler i nærheden, indtil myndighederne meldte "Alles Klar" nogle timer senere.

Det er stadig ganske almindeligt, at man på byggepladser i Tyskland finder forsagere fra de britiske tæppe-bombardementer under Anden Verdenskrig af tyske storbyer.

Sidste år blev 22.000 mennesker evakueret i en anden bydel i Hannover under en lignende omstændigheder. Her blev tre bomber uskadeliggjort uden problemer.

Gårsdagen bombe er identificeret i tyske medier som en "Zehn-Zentner-Fliegerbombe". En zentner er 100 gamle tyske pund eller 50 kilo.