131 skuddrab og yderligere 520 er blevet ramt: Udviklingen i Sveriges største byer er »ekstrem«

Det svenske medie Aftonbladet har lavet en opgørelse over banderelaterede skyderier i Sveriges tre største byer siden 2011. Tallene er slående.

Arkivfoto: »Det er forfærdelige tal. Jeg havde ikke troet, at udviklingen ville være så ekstrem, hvis nogen havde sagt det til mig for ti år siden,« siger kriminalkommissær om udviklingen i banderelaterede skyderier og drab i Sveriges tre største byer. Fold sammen
Læs mere
Foto: 9290 Emil Langvad/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

131 personer er siden 2011 blevet dræbt i banderelaterede skyderier i Sveriges tre største byer Stockholm, Göteborg og Malmø.

Yderligere 520 er blevet ramt af skud.

Det viser en opgørelse, som det svenske medie Aftonbladet har foretaget.

I alt har mediet registreret 1.500 skyderier i Sveriges tre største byer de seneste seks år.

Aftonbladet har alene fokuseret på skyderier. Knivdrab, dødelige overfald og andre former for drab relateret til de kriminelle miljøer er derfor ikke medtaget.

»Det er forfærdelige tal. Jeg havde ikke troet, at udviklingen ville være så ekstrem, hvis nogen havde sagt det til mig for ti år siden,« siger Gunnar Appelgren, der er kriminalkommissær hos politiet i Stockholm og ansvarlig for politiets bandeindsats i den svenske hovedstad, til Aftonbladet.

Kriminalkommissæren forklarer blandt andet voldsbølgen med, at der de seneste år er kommet en ny generation af hårde kriminelle, som nemt lader sig provokere og som anvender ekstremt grov vold.

Politimester i Malmø Stefan Sinteus har tidligere til Berlingske beskrevet, hvordan udviklingen i den sydsvenske by kan være udløst af et »magtvakuum« i byens underverden. Flere af de dominerende personer i det kriminelle miljø i Malmø er i løbet af de seneste år enten fængslet eller »af andre årsager ikke så aktive længere«, fortalte han sidste år.

En anden forklaring, som begge ligeledes påpeger, er den relativt lette tilgang til våben i Sverige.

Malmø har i de seneste år ifølge politiet udviklet sig til at blive »et depot for våben og håndgranater«, som kommer til landet – typisk fra Balkan – og som videredistribueres til andre dele af Sverige.

Sidste år beslaglagde politiet i den sydsvenske by blot 30 km fra København 163 våben. Cirka halvdelen af dem var pistoler, oplyser politiet i Malmø.

Den voksende kriminalitet i Sverige er langt fra centreret omkring landets tre største byer.

I de senere år har kriminaliteten også været stigende i Uppsala, Södertalje og Helsingborg.

Senest er to teenagedrenge natten til onsdag blevet skudt i benene i et boligområde i Södertalje.

Onsdag formiddag holder svensk politi fortsat kortene tæt til kroppen, men oplyser ifølge Expressen, at der ikke er nogen mistænkte i sagen på nuværende tidspunkt.