130 børn dør dagligt af sult og sygdom i krigshærget Yemen

Nødhjælpsorganisationen Red barnet siger, at 50.000 børn menes at have mistet livet i Yemen i år.

Nødhjælpsorganisationen Red barnet siger, at 50.000 børn menes at have mistet livet i Yemen i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: YAHYA ARHAB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

130 børn dør hver dag af sult og sygdom i det krigshærgede Yemen, anslår den internationale nødhjælpsorganisation Red Barnet.

Ifølge Red Barnet forværrer den saudiarabiske blokade i kampen mod Yemens Houthi-oprørere den humanitære krise i landet. Omkring 50.000 børn menes ifølge organisationen at være døde i 2017.

Saudi-Arabien har blokeret Yemens kystlinjer efter et raketangreb mod Riyadh - den saudiarabiske hovedstad.

Saudiaraberne har efter internationalt pres sagt, at de vil ophæve blokaden, der ifølge FN og over 20 hjælpeorganisationer kan føre til, at millioner af mennesker bringes nærmere sult og død.

Over 10.000 mennesker er dræbt, siden Saudi-Arabien i 2015 gik i krig mod Houthi-oprørerne, og tre millioner er drevet på flugt og op mod 20 millioner er fuldstændigt uafhængige af fødevarehjælp udefra.

Siden 2014 er Yemens regering, som har international støtte, flyttet til Aden. Det skete, da oprørske iranskstøttede houthier indtog hovedstaden, Sanaa, og tvang præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi ud af byen.

Herefter bad præsidenten Saudi-Arabien om støtte i konflikten. En koalition af lande, der er ledet af Saudi-Arabien, har siden ført krig mod den shiamuslimske Houthi-milits, som kontrollerer store dele af landet.

Foruden parterne huser Yemen en magtfuld afdeling af al-Qaeda og andre grupper, der støtter Islamisk Stat.

De har udført talrige angreb mod landets sikkerhedsstyrker.

Der har i år foreløbig har været 700.000 formodede tilfælde af kolera med 2119 dødsfald til følge. Kolera er stærkt livstruende og rammer, når man drikker vand forurenet med kolerabakterier.

Begge parter i konflikten beskyldes for at forhindre nødhjælp i at nå frem til de nødlidende. Der er i områder af Yemen hungersnød som følge af krigen. En fjerdedel af befolkningen lever lige nu på kanten af en sultkatastrofe.

/ritzau/Reuters