13.000 på flugt i Sydafrika

Vold mod udlændinge i Sydafrika tvinger 13.000 på flugt fra deres hjem.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bølge af vold mod udlændinge i Sydafrika har tvunget 13.000 mennesker på flugt fra deres hjem og fået dem til at søge tilflugt i kirker og andre sociale centre, oplyser det internationale organisation for migration (IOM) tirsdag.

- 13.000 mennesker er flygtet fra deres hjem og har søgt i ly i kirker. De fleste har ikke taget noget med sig, siger en talsmand for IOM, Jean-Philippe Chauzy, til nyhedsbureauet AFP.

- Humanitære organisationer som Sydafrikas Røde Kors vil onsdag uddele nødhjælpsudstyr i form af tøj og sanitetsprodukter, siger han.

Mindst 24 mennesker er blevet dræbt under den seneste uges voldelige angreb på gæstearbejdere fra andre afrikanske lande. De beskyldes af mange i Sydafrikas fattige bydistrikter for at stjæle deres arbejde og bidrage til bølgen af voldelig kriminalitet i landet.

Sydafrikas politi og den regerende Afrikanske Nationalkongres (ANC) intensiverede tirsdag bestræbelserne på at slå ned på de voldelige angreb mod udlændinge. Sydafrikas turistminister, Marthinus van Schalkwyk, sagde, at volden risikerer at skade turistsektoren, der bidrager med otte procent af bruttonationalproduktet i Afrikas største økonomi, forsyner en million mennesker med arbejde og i fjor tiltrak 8,4 millioner turister.

Adskillige udlændinge er blevet brændt til døde, kvinder er blevet voldtaget, og snesevis af butikker og boliger er blevet plyndret.

ANC sagde, at situationen er ved at komme under kontrol, efter at partiet har sendt embedsmænd ind i bydistrikterne for at appellere til, at volden stoppes.

Urolighederne truer med at øge den politiske ustabilitet på et tidspunkt, hvor Sydafrika er ramme om strømsvigt, øget inflation og utilfredshed blandt de fattige med præsident Thabo Mbekis politik, der tilgodeser erhvervslivet.

Sydafrika, der har 50 millioner indbyggere, huser i øjeblikket omkring fem millioner udlændinge. Udlændingene er søgt til Sydafrika fra fattige nabolande for at arbejde i miner, på landbrug og som ansatte i private hjem. Sydafrika har samtidig en af verdens mest liberale flygtninge- og indvandrerlove.

Den største gruppe af indvandrere - ca. tre millioner - kommer fra Zimbabwe. De er flygtet fra det økonomiske sammenbrud og den dybe politiske krise i landet.

/ritzau/AFP