13 dræbt i morges: Her lever de dagligt med frygten for en naturkatastrofe

Tretten er døde efter et kraftigt jordskælv på østaten Taiwan fik et lejlighedskompleks fyldt med familier på nytårsferie til at styrte sammen. I alt er fem bygninger kollapset og mere end 150 personer indlagt med kvæstelser i et område, der tidligere er blevet betegnet som verdens farligste i forhold til naturkatastrofer.

Redningsarbejdere arbejde på højtryk med at redde beboere ud fra murbrokkerne efter et kraftigt jordskælv ramte byen Tainan i Taiwan tidlig lørdag morgen. Foto: REUTERS/Pichi Chuang Fold sammen
Læs mere
Foto: PICHI CHUANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et kraftigt jordskælv i Taiwan styrtede tidlig lørdag morgen et 17-etagers lejlighedskompleks til jorden. Mindst 13 personer er omkommet og mere end 120 personer er blevet indlagt på hospitalet i byen Tainan i den sydlige del af Taiwan.

Lejlighedskomplekset, der nu ligger på langs med sammenfiltrede etager, var hjem for mere end 250 mennesker. Taiwans indenrigsminister Chen Wei-Jen frygter ifølge nyhedsbureauet AFP, at der kan have været samlet flere personer i bygningen end normalt på grund af fejringen af det kinesiske nytår, der starter på mandag.

Mindst tretten personer omkom under styrtet herunder en ti dage gammel pige. Spædbarnet og tre af de andre omkomne blev fundet i resterne af den ødelagte bygning, hvor etagerne en efter en styrtede sammen.

»Første og anden etage kollapsede bare. Vandet begyndte at pible frem, og jeg kunne lugte gas,« fortalte en af beboerne til den lokale TV-station SET TV.

En anden mand bandt ifølge det kinesiske nyhedsmedie Apple Daily sit tøj sammen og firede sig selv tre etager ned fra sit hjem på niende etage.

Det er uvist præcis, hvor mange mennesker, der befandt sig i bygningen, da den styrtede sammen. 221 personer blev bragt i sikkerhed af lokale redningsarbejdere, mange af dem kun iført undertøj eller nattøj.

Ud over lejlighedskomplekset menes mindst fem bygninger at være styrtet sammen efter skælvet.

Flere frygtes fanget i murbrokker

Lørdagen gik med at forsøge at redde yderligere 35 personer, der frygtedes at være fanget i murbrokkerne rundt om i byen. Da mørket faldt på lørdag aften i Taiwan, var der stadig fem mennesker savnet.

Myndighederne arbejder således på højtryk i årets sidste dage ikke blot med at redde de forsvundne og tilskadekomne, men også med at minimere yderligere skader.

Rundt om i byen læner mindst fem bygninger sig faretruende mod jorden.

Tv-billeder viser en bygning på syv etager, hvor de nederste er delvist kollapset. Resten af bygningen fremstår intakt, men hælder kraftigt til den ene side.

Et andet sted i byen omkom en kvinde, da hun blev ramt af en vandtank, der styrtede ned kort efter jordskælvet, rapporterer Reuters. Byen Kaohsiung længere sydpå blev også ramt af jordskælvet.

Rystelser i hele landet

Jordskælvet blev målt til 6,4 richter, ifølge det amerikanske geologiske institut, USGS. Det vurderes dog at have været kraftigere, da skælvet var overfladisk og kun havde en dybde på ti kilometer.

Jordskælvets epicenter blev målt 43 kilometer syd for millionbyen Tainan, og rystelserne kunne mærkes på tværs af landet til hovedstaden Taipei 300 kilometer væk.

Østaten Taiwan ligger imellem to tektoniske plader, og er derfor et af de områder i verden, der oftest er udsat for jordskælv. Derudover rammes landet jævnligt af cykloner, oversvømmelser og jordskred.

I 2005 udnævnte Verdensbanken Taiwan som det farligste sted at leve i forhold til naturkatastrofer. På baggrund af data fra de foregående 20 år anslog organisationen, at 73 procent af landets befolkning på godt 23 millioner mennesker lever med risiko for at blive ramt af mindst tre former for naturkatastrofer.

Mistanke om uholdbar konstruktion

Det stiller også særlige krav til landets bygninger, der på en gang skal være robuste nok til at stå imod rystelser fra jordskælv og samtidigt fleksible nok til ikke at blæse omkold i de kraftige storme.

Det er endnu for tidligt at afgøre om bygningskollapset skyldtes fejl i konstruktionen, lød det fra de taiwanesiske myndigheder lørdag. Men ifølge The Guardian, mener Tainans viceborgmester Liu Shih-Chung, at sammenstyrtningen muligvis skyldes, at bygningen er opført i stål og beton af en dårlig kvalitet.

To naboer til den sammenstyrtede bygning var ifølge den amerikanske TV-station CNBS nervøse for sammenstyrtning allerede, da bygningen blev opført i 1990’erne.

»Jeg kiggede på det og tænkte, det er kun mennesker udefra, der er vil købe de lejligheder. Vi lokale ville aldrig turde,« sagde naboen Yang Shu-Mei.