13 canadiere er blevet anholdt i Kina, siden Huawei-topchef blev fængslet

1. december arresterede Canada den kinesiske Huawei-topchef. Senere arresterede kineserne tre canadiere – nu viser det sig, at yderligere ti canadiere er blevet tilbageholdt i Kina.

Siden den canadiske anholdelse af Huaweis økonomichef Meng Wanzhou er 13 canadiere blevet anholdt i Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindsey Wasson/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er ingen direkte forbindelse mellem den canadiske fængsling af Huawei-topchefen Meng Wanzhou og så de 13 anholdelser af canadiere, der har fundet sted i Kina siden da.

Sådan lyder i hvert fald den officielle besked fra Canadas regering. Men vestlige diplomater i Beijing og tidligere canadiske diplomater siger til Reuters, at anholdelserne er hævnaktioner.

Torsdag offentliggjorde Canadas regering, at 13 canadiere er blevet fængslet i Kina, siden Canada på vegne af USA arresterede Meng Wanzhou, den kinesiske økonomichef i telegiganten Huawei.

Det har indtil nu ellers lydt fra officielt hold, at kun tre canadiere var blevet arresteret.

Ud af de 13 canadiere, der er blevet anholdt, er mindst otte blevet frigivet igen, fortæller Canadas regering i samme ombæring.

Canada arresterede Meng Wanzhou 1. december. Hun blev løsladt 11. december mod en kaution på knap 48,5 mio. kr., men hun må ikke forlade Canada, før de canadiske myndigheder har taget stilling til udleveringskravet fra USA.

De 13 anholdte canadiere inkluderer også de tre, Canada allerede har fortalt om: Michael Kovrig, Sarah McIver og Michael Spavor.

McIver, som er lærer, er blevet frigivet igen og sendt hjem til Canada, mens de to andre - en tidligere diplomat og en erhvervsmand – begge fortsat er fængslet.

Canada melder imidlertid ikke noget nyt om Robert Lloyd Schellenberg, som i 2016 blev anholdt og dømt for at have smuglet narkotika ind i Kina. Efter anholdelsen af Meng Wanzhou er hans sag blevet genoptaget med den begrundelse, at hans første dom – 15 års fængsel – var for mild. Han skal nu for retten igen ifølge AP.

Ud over de 13 canadiere, der er blevet anholdt i december, er der i alt cirka 200 canadiere, som er blevet tilbageholdt i Kina og står over for efterforskning eller retssager i landet. Det er et helt normalt tal, lyder det fra Canadas regering. Til sammenligning er der 900 canadiske statsborgere, der står i samme situation i USA, skriver Reuters.