128 rensdyr dræbt af tog i Norge: Nu handler Bane NOR i sagen

17 rensdyr blev onsdag dræbt af et tog i Norge. I alt er 128 rensdyr blevet majet ned af tog i løbet af den sidste uge, og Bane NOR er nu klar med et nyt tiltag.

Døde rensdyr, som blev påkørt ved Mosjøen i weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Erling Utsi

Voldsomme billeder af påkørte, døde rensdyr langs norske banelegemer, er gået verden rundt i de senste dage.

Alene lørdag blev 106 rensdyr kørt ihjel af tog, og i dag - onsdag - er den gal igen. 17 rener er ifølge Bane NOR døde efter, at de blev majet ned og dræbt.

Den norske pendant til DSB, Bane NOR, er blevet kraftigt kritiseret for ikke at gøre nok for at undgå påkørslerne, som har været tilbagevendende år efter år. Blandt kritikerne er blandt andet dyreværnsorganisationen Noah, der også har politianmeldt Bane NOR.

»Alle finder jo hændelserne beklagelige, men når det sker igen og igen i flere år, så er det ikke nok bare at undskylde. Så er du også nødt til at placere et ansvar, og det er det, vi med en politianmeldelse nu forsøger at gøre,« siger dyrlæge og leder af Noah, Siri Martinsen, til NRK.

Bane NOR har tilsyneladende taget den seneste kritik til sig, for ifølge NRK vil de norske statsbaner nu bygge et 25 kilometer langt hegn på den mest udsatte strækning på Nordlandsbanen.

»Hegn er blevet diskuteret i mange år, men hegn er ikke nødvendigvis et tiltag, som passer til hele togstrækningen, men her ser vi hegn som det rigtige tiltag,« siger områdedirektør i region nord i Bane NOR, Thor Brækan, til NRK, hvor han også fortæller, at man arbejder på andre teknologiske løsninger.

Finansieringen af hegnet er på plads, og arbejdet med at få det opført går i gang til sommer.

Bane NOR har indtil videre indført langsom kørsel med 40 km/timen på en del af togstrækningen mellem Trofors og Mosjøen, som er det sted, hvor flest rensdyr er blevet påkørt.