1265 præster er anklaget for sexmisbrug af børn i Australien

Ifølge en kommission er der fra 1980 til 2015 rapporteret 4444 tilfælde af misbrug begået af katolske præster.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1265 katolske præster og nonner beskyldes for at have misbrugt børn seksuelt i Australien mellem 1950 og 2010. Men kun ganske få af påstandene er blevet undersøgt.

Det konkluderer undersøgelseskommissionen The Royal Commission i Sydney ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De chokerende tal blev offentliggjort mandag i forbindelse med, at de afsluttende høringer i den omfattende sag blev indledt.

De australske myndigheder bestilte undersøgelsen i 2012 efter et årti med stigende pres for at undersøge de mange beskyldninger om misbrug af børn i den katolske kirke i landet.

Efter fire år med høringer er sagen nu i sin afsluttende fase.

Ifølge kommissionen blev der mellem 1980 og 2015 blevet indrapporteret 4444 tilfælde af seksuelt misbrug af børn i Australien til de kirkelige myndigheder.

- Mellem 1950 og 2010 blev syv procent af alle præster anklaget for misbrug, siger advokat Gail Furness fra The Royal Commission ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Anklagerne er nedslående. Børn blev ignoreret eller det, der er værre: straffet. Påstande blev ikke undersøgt. Præster og andre ansatte i kirken blev forflyttet, fortæller hun videre.

- Og de samfund, som de blev flyttet til, vidste intet om deres fortid. Dokumenter blev tilintetgjort. Hemmeligholdelse sejrede, tilføjer hun.

Ifølge kommissionen var gennemsnitsalderen for ofrene i perioden ti år for piger og 11 år for drenge.

Af alle de formodede gerningsmænd var 90 procent mænd. Og den gennemsnitlige tid fra at det påståede misbrug fandt sted, til det blev anmeldt, var 33 år.

Joan Katherine Isaacs er blandt dem, der blev misbrugt som børn.

- Der er så mange børn, som er blevet ødelagte og er vokset op og har været det i årtier på grund af den katolske kirke og på grund af kirkens hemmeligholdelse, siger hun ifølge Al Jazeera.

Af de i alt 309 misbrugssager, som kommissionen har overgivet til australsk politi, er der blevet rejst sigtelser i 27 sager. 75 sager er fortsat under efterforskning.

Sidste år sagde Australiens mest højtstående kardinal, George Pall, at kirken havde begået "enorme fejltagelser" og taget "katastrofale valg" ved at nægte at tro på misbrugte børn.