122 personer er anklaget for bestialske drab på »heksebørn«

Papua Ny Guinea indleder en gruopvækkende sag mod 122 personer om drab på børn og voksne beskyldt for hekseri.

Arkivfoto: Papua Ny Guinea indleder en gruopvækkende sag mod 122 personer om drab på børn og voksne beskyldt for hekseri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ahmed Tawil
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En flok af »vanvittige« mennesker brugte buer og pile, knive og økser til at dræbe syv mennesker, heriblandt to små børn, som var blevet beskyldt for hekseri.

Sådan lyder anklagen mod 122 personer i en retssag, der onsdag blev indledt i Papua Ny Guinea.

97 af de tiltalte nægter sig skyldige i manddrab. De resterende 25, der alle er blevet løsladt mod kaution, undlod at møde op i retten.

Drabene fandt sted i april 2014, efter at mænd fra seks landsbyer havde mødtes og planlagt angrebet mod landsbyen Sakiko, hvor de, der var blevet beskyldt for hekseri, havde søgt tilflugt.

Det skriver avisen Papua New Guinea Post Courier.

»To børn på tre og fem år blev taget ud af deres mødres arme og hakket ihjel. Fem voksne blev også dræbt«, skriver avisen, der kalder retssagen den største sag om hekseri i landets historie.

Statsanklager Francis Popeu beskriver drabene som planlagte.

»Alle, der medvirkede, tilskyndede hinanden med det fælles mål at dræbe«, siger han.

Sort magi og kannibalisme forekommer i Papua Ny Guinea, hvor mange mennesker ikke accepterer naturlige årsager som forklaring på modgang, sygdom, ulykker eller dødsfald.

Menneskerettighedsaktivister har længe presset på for at få de skyldige dømt i angreb relateret til hekseri i det fattige land.

Det sker ikke mindst efter det forfærdelige drab på en ung kvinde, der blev beskyldt for hekseri i 2013.

Den 20-årige mor Kepari Leniata blev bundet nøgen, overhældt med benzin og brændt levende af familiemedlemmer til en dreng, som var død af sygdom i området Mount Hagen. Det hele blev overværet af en stor menneskemængde.

Efter drabet på Kepari Leniata ophævede Papua Ny Guinea en paragraf fra 1971 om hekseri.

Paragraffen betød, at gerningsmanden kunne få sin straf for overfald eller drab reduceret, hvis vedkommende troede, at offeret havde begået hekseri eller trolddom.