1200 stadig fanget i sydafrikansk mine

1200 minearbejdere stadig fanget i en ulykkesramt mine i Sydafrika. 2000 er reddet ud. Fagforbundet er oprørt over sikkerheden i guldminerne.

Glæden er stor hos de minearbejdere, der atter ser dagens lys. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Mere end 2000 bange, afkræftede og sultne minearbejdere var sent torsdag eftermiddag reddet op af en dyb sydafrikansk guldmine, der blev ramt af en ulykke onsdag.

Imens arbejdede redningsmandskabet på højtryk for at hente de resterende 1200 minearbejdere op til overfladen.

Problemerne opstod, da et trykluftsrør knækkede, røg ned i en skakt og beskadigede en elevator. Ingen kom til skade, men 3200 minearbejdere fik blokeret deres eneste vej op fra 1,5 kilometers dybde onsdag formiddag i Elandsrand-minen i provinsen Mpumulanga tæt på Johannesburg.

Den store gruppe af minearbejdere, deriblandt 200 kvinder, var fanget under jorden i over 13 timer, før redningsarbejdet gik i gang.

De første redningsaktioner mislykkedes, og først onsdag aften offentliggjorde mineselskabet ulykken. På det tidspunkt havde minearbejderne været under jorden i over 11 timer.

Mineskakten har forbindelse med en anden skakt, men også dér var elevatorerne ude af drift på grund af ødelagte elkabler.

Først sent natten til torsdag lykkedes det redningsmandskabet at få en elevator til at virke, så de kunne begynde at evakuere de indespærrede minearbejdere.

Mineselskabet Harmony Gold meddelte, at der kan evakueres omkring 300 personer i timen, så redningsindsatsen ventedes at tage over 10 timer i alt.

- Det er en meget alvorlig situation, men der er styr på den, sagde mineselskabet Harmony Golds chef, Graham Biggs, der understregede, at redningsarbejdet forløber uden problemer.

Alle 3200 minearbejdere ventedes således at komme op til overfladen uskadt i løbet af torsdagen.

- Jeg er glad for at være tilbage på overfladen. Det var varmt, støvet. Og jeg er ret så sulten nu, sagde den 27-årige Zandile Sindiwe, der var en af de første til at blive reddet efter mere end 15 timer under jorden.